- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Costul repatrierii românilor decedați în afara țării, suportat de stat. Ce mai prevede proiectul de lege

17 Mar, 13:27 • Cornel Ghimeșan
Președintele Camerei Deputaților, Alfred Simonis, a depus un proiect de lege în Parlament referitor la repatrierea românilor morți în străinătate.
Costul repatrierii românilor decedați în afara țării, suportat de stat. Ce mai prevede proiectul de lege

Costul repatrierii românilor decedați în afara țării, suportat de stat. Costurile pentru repatriere ar putea să fie suportate integral de statul român, arată propunerea prezentată în actul normativ.

Citește și Cine este Ramona Chiriac, femeia care deschide lista PSD-PNL la alegerile europarlamentare

Costul repatrierii românilor decedați în afara țării, suportat de stat

Costul repatrierii românilor decedați în afara țării, suportat de stat. Alfred Simonis a scris, în expunerea de motive a proiectului, că „una dintre problemele majore cu care se confruntă aparținătorii celor decedați în afara granițelor, o constituie repatrierea acestora. Costurile de repatriere sunt unele foarte mari (…). Familiile rămase în țară sunt de multe ori aflate în situația de a apela la ajutorul concetățenilor pentru a reuși să strângă sumele necesare acoperirii acestor costuri. Este obligația statului să vină în sprijinul familiilor celor decedați, prin suportarea cheltuielilor efectuate cu repatrierea”.

Potrivit proiectului de lege, care a ajuns deja în Parlament, „statul român va suporta cheltuielile de repatriere a cetățenilor români decedați în străinătate, la cererea familiei, în limita a 5.000 de euro pentru fiecare cetățean care se regăsește în această situație”.

Citește și Marcel Ciolacu anunță decizia susținută de clasa politică în 2024. Delegația OCDE descinde de urgență în România

Familiile ce nu își permit să plătească diferența de la 5.000 de euro ar fi ajutate prin intermediul taxelor consulare. Proiectul a fost semnat de deputatul PSD Alferd Simonis, președintele Camerei Deputaților.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult