- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Costurile uriașe la energie țin pensiunile închise de Revelion! În stațiunea Moneasa 2 treimi din cazări sunt închise

28 Dec, 15:10 • Cornel Ghimeșan
Criza energetică își spune cuvântul și în sectorul Horeca. Mai mulți propietari de pensiuni au decis își țină ușile închise pe perioada sărbătorilor. Numai în stațiunea Moneasa 2 treimi din pensiuni vor avea lacătul pus pe ușă de Revelion.
Costurile uriașe la energie țin pensiunile închise de Revelion! În stațiunea Moneasa 2 treimi din cazări sunt închise

Două treimi din locurile de cazare în pensiunile şi vilele din staţiunea montană Moneasa, județul Arad, sunt închise, anul acesta, de Revelion. Din cauza facturilor mari la utilități, proprietarii au decis să-şi menţină suspendată activitatea pe tot parcursul iernii, scrie Agerpres.

„Pe lângă criza facturilor mari, e şi o cerere mai mică din partea turiştilor pentru perioada de Anul Nou, din cauza lipsei perspectivei de a cădea ninsori”, spune primarul comunei Moneasa.

Citește și: 2023 ar putea însemna creșterea prețurilor în comerțul cu amănuntul

 

Potrivit edilului Ioan Herbei, încă de la începutul sezonului rece mai mulți patroni din industria turismului au anunțat Primăria Moneasa că își vor suspenda activitatea pe timpul iernii, inclusiv de Sărbători.

Activitatea pensiunilor oprită de costurile din energie

„Din cauza condiţiilor economice, a costurilor mari cu încălzirea spaţiilor de cazare, cu iluminatul şi cu toate celelalte utilităţi, numărul pensiunilor şi vilelor care mai primesc turişti s-a redus considerabil. Mai avem în jur de 500 de locuri de cazare disponibile din cele 1.500 pe care le are Moneasa. Sunt probleme mari pe care le întâmpină patronii, care preferă să redeschidă abia în sezonul cald, în luna mai”, a declarat primarul comunei Moneasa.

Azi în stațiune mai functionează doar un hotel, o pensiune ceva mai mare și alte câteva pensiuni și vile. Cu toate acestea, cele aproape 500 de locuri de cazare sunt, în mare parte, rezervate pentru Revelion, spune edilul. Față de anul trecut, însă, numărul turiștilor care vor petrece Revelionul în stațiune s-a redus la jumătate.

„În alţi ani, înainte de pandemie, de Revelion gradul de ocupare ajungea şi la 90%. Acum, pe lângă criza facturilor mari, e şi o cerere mai mică din partea turiştilor pentru perioada de Anul Nou, din cauza lipsei perspectivei de a cădea ninsori, în condiţiile în care se anunţă temperaturi ridicate în următoarea perioadă. Fără zăpadă, într-o staţiune montană nu prea ai ce face iarna. Proprietarii de pensiuni ar trebui să ţină încălzite spaţiile dacă rămân în activitate, fie că au turişti, fie că nu au, astfel că mulţi au preferat să închidă în sezonul rece”, spune Ioan Herbei.

Stațiunea Moneasa din județul Arad este recunoscută

Costurile uriașe la energie țin pensiunile închise de Revelion! În stațiunea Moneasa 2 treimi din cazări sunt închise
Costurile uriașe la energie țin pensiunile închise de Revelion! În stațiunea Moneasa 2 treimi din cazări sunt închise

termale bicarbonatate, calcice, magnezice şi sodice, considerate benefice în tratamentul afecţiunilor sistemului nervos central şi periferic, sistemului locomotor, pentru tratarea reumatismului şi a unor afecţiuni ginecologice.

Alte articole: Producătorii și importatorii de panouri fotovoltaice vor fi obligați să declare la Fondul pentru Mediu cantitățile de ambalaje

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult