- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România ar trebui să fie acționară pentru companiile strategice. Ministrul Spătaru: „Trebuie să avem curajul să spunem lucrurilor pe nume”

06 Dec, 19:23 • Bumbeneci Diana
Statul român să intre în acţionariat în companii strategice pentru România. Anunțul a fost făcut de Ministrul Economiei, Florin Spătaru.
România ar trebui să fie acționară pentru companiile strategice. Ministrul Spătaru: „Trebuie să avem curajul să spunem lucrurilor pe nume”

Florin Spătaru, Ministrul Economiei, susține că legislaţia trebuie adaptată ca să permită statului român să intre în acţionariatul unor companii strategice. Conform oficialului, acesta ar trebui să fie un obiectiv principal.

România trebuie să fie acționar la majoritatea companiilor strategice

Florin Spătaru susține că Ministerul Economiei trebuie să-şi asume rolul de generator de politici industriale, dar şi de derulator şi iniţiator a unor instrumente financiare care să ducă la creşterea economică, la dezvoltare.

„(…) mi se pare normal ca, în acest moment, noi, instituţiile publice – Ministerul Economiei, Ministerul de Finanţe, Guvernul României – să sprijine dezvoltarea economică prin industria prelucrătoare, prin sectoarele de bază şi, în acest context, să facem promovarea acestor instrumente împreună cu strategiile pe care le lucrăm împreună cu dumneavoastră, să le facem corespunzător.

În destul de multe deplasări pe care le-am avut în ţară, m-am întâlnit cu antreprenori români, care mi-au spus că nu ştiau de aceste instrumente. Asta înseamnă că noi trebuie să facem mult mai mult, să promovăm mai mult, să venim alături de dumneavoastră, să vă sprijinim, pentru că o companie multinaţională are într-adevăr un întreg mecanism, un întreg grup care se ocupă de aşa ceva”, a încheiat Florin Spătaru.

Tot în acest context, ministrul a mai explicat că va trebui să poate mai multe discuții cu membrii Parlamentului în așa fel încât să se analizeze toate aceste modificări legislative care să permită statului român să intre în acţionariat în companii strategice pentru România. Este vorba despre industria chimică  strategică, industria prelucrătoare, industria metalurgică, producţia de aluminiu și altele.

„Gândiţi-vă ce se întâmplă dacă un producător de aluminiu şi-ar reduce capacitatea semnificativ, ba chiar ar pleca din România… Un întreg lanţ de aprovizionare şi inclusiv capitalul românesc ar avea de suferit”, a afirmat Spătaru, potrivit Agerpres.

Citește și: Ușor, ușor, aflăm câți mai suntem în România! Conform AEP, sunt 18.896.339 cetățeni cu drept de vot înregistrați la data de 30 noiembrie

Ministrul Florin Spătaru, declarații despre companiile strategice
Ministrul Florin Spătaru, declarații despre companiile strategice

Acesta a adăugat că brandurile româneşti ar trebui să beneficieze de o mai mare promovare cu ajutorul instituţiilor statului, „prin orice metodă”.

Va trebui să amplificăm aceste bugete şi să creăm un mecanism prin care aceste companii să fie promovate şi mai mult decât atât. Va trebui să ne asumăm acest curaj de a participa ca acţionari, statul român, în companii strategice, în achiziţiile strategice, tocmai pentru asigurarea acestei sustenabilităţi şi rezilienţă. (…) Tocmai de aceea trebuie să avem o abordare unitară şi abordarea unitară trebuie făcută atât din punct de vedere al sectoarelor economice, dar şi din punct de vedere al distribuţiei regionale.

Pentru asta, la Ministerul Economiei am creat un grup consultativ şi, împreună cu echipele din departamentele de politici industriale, resurse minerale şi departamentele pentru apărare, venim, în perioada imediat următoare, cu strategii de dezvoltare industrială, strategia pe competitivitate. La strategia pentru competitivitate avem o schemă de minimis în care un producător român de locomotive a accesat, deja, primii bani. Este o schemă de minimis ‘Primul venit, primul servit’ şi am avut plăcuta surpriză că avem o companie cu capitalul românesc care a aplicat pentru asta„, a mai spus Florin Spătaru.

Ai mai putea citi: Întreaga fiscalitate din România ar trebui luată în discuție! Marius Budăi: „Da, discutăm despre taxarea pe muncă”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult