- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

De unde provin, de fapt, banii de vouchere. Liberalul Tănase Stamule face dezvăluiri: „Sunt bani care nu s-au folosit pentru a face canalizarea, drumuri, diverse investiţii publice”

06 Jul, 14:58 • Stefan Simion
Banii de vouchere, indiferent de destinația voucherelor, sunt, de fapt, banii care ar fi trebuit folosiți la refacerea canalizării, drumurilor, la diverse investiții publice, dezvăluie liberalul Tănase Stamule.
De unde provin, de fapt, banii de vouchere. Liberalul Tănase Stamule face dezvăluiri: Sunt bani care nu s-au folosit pentru a face canalizarea, drumuri, diverse investiţii publice

Banii de vouchere ar fi avut altă destinație în primă fază, spune liberalul Stamule. Ca să nu se piardă, Comisia Europeană le-a dat undă verde autorităților romne să-i folosească în orice scop doresc.

De unde provin banii de vouchere

Trebuia ca AN-urile şi ADR-urile să se acrediteze în 2020 şi 2021. 2020 nu a fost un an în care să ne gândim la asta, iar în 2021 am avut un domn la MIPE care a vrut să facă, mai mult, în biroul lui PNRR-ul, fără discuţii prea multe cu ceilalţi. 2021 a fost un an pierdut. Abia anul trecut a început să se desţelenească treaba. O decizie înţeleaptă luată de guvern este fazarea pe programul operaţional regional, ca să se ducă în viitorul POR. Noi avem foarte multe proiecte la nivelul autorităţilor publice locale care nu pot fi finalizate anul acesta. Pe construcţia financiară trecută, dacă nu terminai până la finalul acestui an, dădeai bani înapoi. Acum s-a decis că şi dacă ai făcut 60-70% din proiect, te finanţează pe următorul exerciţiu financiar […]

S-au transformat în vouchere, ca să fim corecţi. Toate voucherele de care vorbeşte lumea şi toate discuţiile de unde sunt banii de vouchere… banii de vouchere sunt de fapt banii care nu s-au folosit pentru a face canalizarea, drumuri, diverse investiţii publice. Ca să nu pierdem banii, Comisia a spus că ăştia sunt banii noştri, să facem ce vrem cu ei. Şi noi am zis că o să combatem sărăcia energetică, aşa că am dat vouchere. Şi diverse alte chestii. Dar vă daţi seama că nu e o chestiune sustenabilă să dai vouchere din banii cu care trebuia să faci canalizare, spre exemplu.

Toată lumea spune că avem 3000 de şcoli sau câte mii de şcoli sunt care nu au toaletă. Păi nu au toaletă pentru că nu au canalizare localităţile. Nu poate să îşi facă şcoala toaletă, dacă localitatea nu are canalizare. Dar nimeni nu spune de ce avem şcoli fără toaletă. Nimeni nu spune problema reală. Oricum nu ştiu cât sens are ca în localităţile cu puţini locuitori să faci investiţii de zeci de milioane de euro. Dar primarii vor să ia contractele, să facă lucrările şi toată lumea să fie fericită”, a declarat Tănase Stamule la DC NEWS. 

Citeste si Vești bune pentru românii care beneficiază de vouchere sociale: intră banii din a patra tranșă

Un român poate obţine cel puțin 15 vouchere de la stat. Lista completă cu ajutoarele care bat orice salariu

Comisia Europeană a decis să nu mai dea subvenții pentru facturile la energie, introduse din cauza războiului din Ucraina, iar acest lucru se va reflecta și asupra României. Totuși, vor exista în continuare carduri de energie și alte modalități prin care românii vor primi ajutor pentru plata facturilor de energie electrică, chiar dacă plafonarea prețului și compensarea energiei electrice va dura cel puțin până în 2024. Pentru a obține acest ajutor guvernamental, românii trebuie, însă, să îndeplinească o serie de condiții.

Cardurile de energie furnizate prin fonduri europene, de care până acum beneficiau românii nevoiași, vor fi distribuite din nou în scurt timp, iar apoi se vor încheia, potrivit ministrului Fondurilor Europene, Marcel Boloș.  După ce Uniunea Europeană a decis să nu mai acorde asistență națiunilor europene afectate de creșterea prețurilor la energie și gaze, cardurile de energie vor fi întrerupte.

Citeste si O nouă surpriză pentru români! ANAF anunță noi vouchere de la stat. Ce valoare au și cine poate beneficia de tichete

Tags:
Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult