- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Despăgubirile pentru secetă ajung la fermieri până la finalul anului! Petre Daea:„Eu ştiu că sunt alături de fermieri, am fost tot timpul şi voi fi în sprijinul lor”

02 Dec, 16:44 • Cornel Ghimeșan
Petre Daea, Ministerul Agriculturii, a anunțat faptul că sumele de bani aferente despăgubirilor pentru secetă, vor ajunge la fermieri până la finalul anului. Totodată, acuzat fiind de faptul că ar exista probleme cu modul în care au fost calculate aceste despăgubiri, Daea a afirmat:„Pe cei care au considerat că nu ştiu să calculez, ceea ce este exclus, am învăţat pe mulţi să calculeze, eu îi cunosc atât de bine încât n-au nici căderea morală şi nici profesională să spună acest lucru”
Despăgubirile pentru secetă ajung la fermieri până la finalul anului! Petre Daea:„Eu ştiu că sunt alături de fermieri, am fost tot timpul şi voi fi în sprijinul lor”

Fermierii vor primi banii aferenți despăgubirilor pentru culturile afectate de secetă, însămânţate în toamna anului trecut, până la sfârşitul acestui an, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, amintind faptul că în prezent se lucrează la inventarierea suprafeţelor calamitate pentru porumb şi floarea-soarelui, informează Agerpres.

Alte articole: Pod impresionant, inaugurat la Blaj de Ziua Naţională a României. Investiţia a fost de 3 milioane de euro

„Am elaborat şi am pus în mişcare un act normativ pentru despăgubirea la culturile agricole care au fost semănate în toamna anului agricol 2021. Am prevăzut o sumă importantă în bugetul Ministerului Agriculturii, cu aprobarea Guvernului, validată prin rectificare bugetară, în aşa fel încât să dăm până la sfârşitul anului despăgubirile la culturile semănate în toamnă.

Fermierii vor primi banii, până la finele acestui an, doar pentru culturile care au fost semănate în toamnă. Pe de altă parte, acum facem inventarierea suprafeţelor calamitate la culturile de primăvară, la porumb şi la floarea-soarelui. Trebuie să vedem care este suprafaţa, gradul de afectare, evaluăm şi decidem în funcţie de situaţia dată”, a subliniat Daea.

Despăgubirile pentru secetă ajung la fermieri până la finalul anului! Petre Daea:„Eu ştiu că sunt alături de fermieri, am fost tot timpul şi voi fi în sprijinul lor”
Despăgubirile pentru secetă ajung la fermieri până la finalul anului! Petre Daea:„Eu ştiu că sunt alături de fermieri, am fost tot timpul şi voi fi în sprijinul lor”

Petre Daea a mai precizat că în Planul Naţional Strategic (PNS) a prevăzut crearea unei structuri pentru gestionarea acestor situaţii „foarte aprige şi foarte grele”, în aşa fel încât bugetul să fie degrevat de alocarea unor sume considerabile pentru despăgubiri.

„Văzând situaţiile acestea foarte aprige şi foarte grele pentru fermieri, dar şi din punct de vedere al gestionării din partea Guvernului, pentru că nu este uşor să gestionezi un fenomen de genul acesta care afectează fiecare fermier din România şi să cuantifici exact care sunt pierderile, am proiectat prin Planul Naţional Strategic un mod de susţinere a riscului, creând şi o structură care se va ocupa de gestionarea acestor fenomene.

Ministerul Agriculturii trebuie să iasă din jocul acesta al analizei calamităţilor, să fie degrevat bugetul şi să fie degrevată şi autoritatea statului în determinarea pierderilor pur şi simplu”, a transmis ministrul Agriculturii.

Potrivit sursei citate, fondul prin care se vor susţine aceste riscuri va fi alimentat din trei surse principale, respectiv din contribuţia fermierilor, din alocări bugetare şi din fonduri europene.

„O să fie o structură de sine stătătoare care constată pierderile, dar care poate să şi gestioneze decontarea efectelor înregistrate în urma fenomenelor naturale. Fondul care va fi creat se alimentează din trei surse principale: din contribuţia fermierilor, până la 3% din plăţile directe,dintr-o alocare bugetară din partea statului şi dintr-o alocare specială din partea Comisiei Europene, prin Planul Naţional Strategic. Acest concept este stabilit în PNS. Am stabilit printr-un ordin al ministrului un grup de lucru care se va ocupa de realizarea acestei structuri”, a menţionat şeful MADR.

Fermierii se plâng de modalitatea de calcul a despăgubirilor

În contextul în care mai mulți fermieri au pus la îndoială modalitatea de calcul a acestor despăgubiri, Petre Daea a precizat că întreg procesul de evaluare a pagubelor şi de decontare a pierderilor se face cu aprobarea Comisiei Europene, „într-o regulă bine stabilită, care nu poate fi încălcată”.

„Am văzut că a suscitat foarte mult interes acest lucru. Din nefericire a fost interpretat greşit, uneori într-o tentă chiar răutăcioasă, fără să-şi dea seama cei care au interpretat că pot să facă rău, în primul rând fermierilor, întrucât acest proces de evaluare a pagubelor şi de decontare a pierderilor se face cu aprobarea Comisiei Europene, într-o regulă bine stabilită, care nu poate fi încălcată şi nu poate fi interpretată decât prin acurateţea ei.Banii vin de la bugetul statului, dar ajutorul de stat trebuie aprobat de Comisie.

Din nefericire, în această perioadă am avut foarte multe piedici, dar eu sunt obişnuit cu greutăţile şi mă duc până la finalizarea procesului. Voi da banii fermierilor până la sfârşitul anului. Pe cei care au considerat că nu ştiu să calculez, ceea ce este exclus, am învăţat pe mulţi să calculeze, eu îi cunosc atât de bine încât n-au nici căderea morală şi nici profesională să spună acest lucru. Eu ştiu că sunt alături de fermieri, am fost tot timpul şi voi fi în sprijinul lor”, a adăugat Petre Daea.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) anunțase pe 17 noiembrie că peste 16.000 de fermieri afectaţi de seceta pedologică, pe o suprafaţă de circa 250.000 hectare de culturi înfiinţate în toamna anului 2021, vor beneficia de un ajutor de stat sub forma unui grant financiar în valoare de 365 de milioane de lei.

Ajutorul va fi de maximum 1.500 lei/ha aferent unui grad de afectare de 100%, prevăzut în procesul – verbal de constatare şi evaluare a pagubelor. Dacă gradul de afectare prevăzut în procesul-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor este cuprins în intervalul 30% până la 100%, cuantumul grantului financiar unitar care se poate acorda se diminuează procentual corespunzător şi se obţine prin înmulţirea cuantumului maxim cu procentul de afectare prevăzut în procesul-verbal.

Citește și: Iarna distruge ucrainenii. Sute de generatoare de curent electric, trimise rapid de Germania în Ucraina

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult