- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Drama nepalezilor care vin să lucreze în România cu gândul de a ajunge în Occident. În spatele traficului de migranți, adevărate reţele de crimă organizată

20 Jul, 17:33 • Stefan Simion
Vin în România în speranța unui trai mai bun decât în țările de origine. În țara noastră, câștigă un salariu de aproximativ 2.400 de lei, în timp ce la ei în țară nu ar câștiga mai mult de 1.400 de lei. Angajatorii români le oferă salarii mai mari chiar și decât cei din Dubai sau din Qatar. Totuși, mulți dintre cei ajunși în România folosesc țara noastră ca țară de tranzit, plănuind să ajungă ilegal în Occident.
Drama nepalezilor care vin să lucreze în România cu gândul de a ajunge în Occident. În spatele traficului de migranți, adevărate reţele de crimă organizată

Drama nepalezilor care muncesc în România este una uriașă. Mulți dintre ei riscă enorm lăsându-se pe mâinile călăuzelor care să-i treacă ilegal granița către Ungaria sau Serbia, după care ar urma să ajungă în Occident. Majoritatea nu mai ajung. Săptămânal, sute de asiatici sunt prinși când încearcă să treacă fraudulos frontiera. În spatele traficului de migranți se află adevărate reţele de crimă organizată.

La sfârșitul lunii iunie, 18 srilankezi au încercat să treacă pe jos graniţa spre Ungaria. În aceeaşi zi, în vama Nădlac au ajuns două camioane încărcate, teoretic, cu plăci de pal, cu destinaţia Italia. În remorci, erau ascunși, de fapt, 66 de migranţi din Pakistan, Bangladesh, India şi Sri Lanka potrivit observatornews.ro

Când am vorbit cu un agent despre ce sumă cheltuieşte un muncitor, mi-a spus 500.000 de rupii. În jur de 4.000 de dolari americani. Dau banii unui agent nepalez”, spune consulul României în Nepal.

Jagat e agent de recrutare în Nepal și doar în acest an a trimis la noi în țară 500 de muncitori. A câștigat bani frumoși dim plasarea forței de muncă în România. În câțiva ani, a strâns bani cât să-și construiască o casă cu patru etaje.

Drama nepalezilor care încearcă să ajungă ilegal în Occident. Victime ale rețelelor de crimă organizată

Pe de altă parte, asiaticii care încearcă să ajungă ilegal în Occident trăiesc o adevărată dramă. Prinși de polițiștii de frontieră, așteaptă să li se hotărască soarta într-un centru pentru solicitanţii de azil din Timişoara. Este și cazul lui Rajan (24 de ani) care a lucrat o perioadă în România la cules de struguri. Însă când permisul de ședere i-a expirat, a decis să plece în Grecia. Cineva i-a dat contactul unei călăuze căreia urma să-i plătească 3000 de euro odată ajuns la destinație.

Citeste si O nouă criză de personal lovește România! În lipsa angajaților, farmaciile sunt nevoite să apeleze la nepalezi

După ce ajungeam acolo, pe teritoriul Greciei, le plăteam 3.000 de euro. Ne-a îmbarcat într-un autoturism şi autoturismul ne-a dus în apropiere de zona de frontieră şi acolo ne-a spus să fugim. În timp ce fugeam, am fost depistat de autorităţile române”, povestește Jagat, care acum așteaptă să i se decidă soarta. Cel mai probabil, va fi trimis înapoi în țara lui. 

Migranții provin din medii sărace: Vin din medii cu educație foarte scăzută, tind să creadă în tot felul de povești”

Marius Ștefănescu, președintele Patronatului Forței de Muncă Străine, spune că nepalezii provin din medii sărace, unde educația nu este prioritară, astfel că ajung ajung să creadă în tot felul de povești. Mirajul Occidentului îi cheamă, iar ei sunt dispuși să-și asume orice risc.

drama nepalezilor

„Ei vin special ca să plece mai departe. Vin din medii sărace, din medii cu educație foarte scăzută, tind să creadă în tot felul de povești, mergeți acolo, toată lumea vă angajează, mergeți acolo, puteți pleca în Europa”, spune Ștefănescu.

Citeste si România este acuzată că exploatează muncitorii străini care acoperă, de fapt, lipsa de forță de muncă. Ce trai duc asiaticii și nepalezi

În spatele traficului de migranți se află o filieră întreagă. Autoritățile n-au identificat, însă, mare parte dintre aceste grupuri de crimă organizată.

Este o filieră întreagă! Sunt oameni care vin la Otopeni în număr de 50 şi ajung la locul de muncă 20. Deci pleacă direct de la Otopeni! Pleacă ilegal! Sunt reţele”, spune Mihai Daraban, Camera de Comerț.

În luna mai, o astfel de rețea a fost destructurată: 7 suspecţi au fost reţinuţi pentru că aduceau muncitori din Asia, doar ca să-i ajute să treacă ilegal din România spre Vestul Europei. Doar într-o zi de percheziţii, anchetatorii au găsit peste 200 de mii de euro în casele traficanţilor.

 

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult