- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Guvernul Ciolacu vrea să desființeze 61% din instituții. Ministerul Culturii trage un semnal de alarmă: „Autoritățile vor fi nevoite să concedieze masiv personalul”

15 Aug, 14:40 • Lupu Alexandra
Măsurile fiscale propuse de Guvernul Ciolacu sunt pe cale să provoace un dezastru la Cultură. Ministerul Culturii trage un semnal de alarmă.
Guvernul Ciolacu vrea să desființeze 61% din instituții. Ministerul Culturii trage un semnal de alarmă: „Autoritățile vor fi nevoite să concedieze masiv personalul”

Într-un memoriu cu privire la consecințele măsurilor fiscale în sectorul cultural se arată că peste 61% dintre instituțiile din România vor fi desființate prin aplicarea măsurilor fiscale propuse de Guvernul Ciolacu, din cele 469 existente, informează economedia.ro. Ministerul Culturii, condus de Raluca Turcan, avertizează că vor avea loc concedieri pe bandă rulantă.

61% dintre instituții vor fi desființate

Desființarea posturilor vacante, a instituțiilor care au mai puțin de 50 de angajați sau reducerea bugetelor de cheltuieli cu spectacolele ar lovi din plin sectorul cultural. Mai mult decât atât, în cele din urmă, ar fi îngrădit dreptul de acces la cultură, garantat de altfel de Constituție, pentru că majoritatea instituțiilor culturale din țară vor fi nevoite să-și închidă porțile, odată cu noile măsuri fiscale.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Se anunță vremuri grele pentru românii care obișnuiau să facă bani pe bursă. Noile măsuri fiscale îi lovește din plin

Ministerul Culturii propune o serie de excepții de la măsurile fiscale ale Guvernului Ciolacu. Instituția condusă de Raluca Turcan a relatat că există aproximativ 1900 de biblioteci publice în care lucrează un singur angajat, iar dacă postul este vacant și se desființează, atunci se desființează singura sursă de informare și lectură oferită de statul român. De asemenea, instituția subliniază că în muzee există foarte multe posturi vacante, care nu vor mai fi acoperite în următoarea perioadă, deși personalul este suprasolicitat. Totodată, teatrele operele, filarmonicile și alte instituții publice de spectacole/concerte funcționează cu personal redus.

„Aplicarea prevederilor articolului de mai sus ar anula posturile vacante existente în acest moment, inclusiv cele unice, și ar incapacita instituțiile de spectacole și/sau concerte să mai deruleze proiecte de anvergură iar, în cazul instituțiilor cu o organigramă redusă, va duce chiar la imposibilitatea desfășurării activității acestora; va fi afectată în mod direct buna funcționare a orchestrelor, a trupelor de teatru, a ansamblurilor de balet etc”, transmite Ministerul Culturii.

250 de posturi ar urma să fie anulate, aflate în subordinea ministerului. Instituția trage un semnal de alarmă: activitatea va fi blocată și atingerea jaloanelor din PNRR este pusă în pericol.

„Precizăm că un număr de 24 posturi vacante sunt alocate Compartimentului Programe de Investiţii în Cultură. Compartimentul a fost creat cu scopul de a implementa reformele şi investiţiile din PNRR şi pentru elaborarea şi implementarea de scheme de ajutor de stat minimis pentru sectorul cultural în scopul susţinerii beneficiarilor afectaţi de pandemia COVID.

Prin anulareaposturilor vacante, Compartimentul va fi în imposibilitatea a-și atinge obiectivele”, informează ministerul.

Instituții publice
Instituții publice

Ministerul Culturii precizează că reducerea bugetului instituțiilor publice din România le-ar aduce pe acestea în poziția de incapacitate de plată.

„Conform datelor din țară, reducerea sub 7,5% a capitolului bugetar 67, înseamnă concret reducerea bugetului majorității instituțiilor publice de cultură din provincie cu 50%. Doar ponderea salariilor din bugetul unui teatru e în medie de 80%.

Înjumătățirea efectivă a bugetului înseamnă intrarea în incapacitate de plată. Practic, prin impunerea acestui procent autoritățile publice locale vor fi nevoite să concedieze masiv personalul instituțiilor publice de cultură din subordine, urmând totodată să înceteze efectiv activitatea unora dintre acesta din lipsă de fonduri”, se arată în memoriu.

Ministerul Culturii propune înființarea de direcții regionale corespondente regiunilor de dezvoltare – Bucureşti-Ilfov, Centru, Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest, Sud şi Sud-Est.

Citește și despre următorul subiect: Adrian Câciu, ministrul Investițiilor, a anunțat că scăderea inflației la 9,4% este efectul măsurilor guvernamentale