- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Guvernul pregătește 2,5 milioane de lei pentru acești români. Cine primește banii și ce condiții trebuie să îndeplinească

23 May, 20:42 • Adrian Popovici
Guvernul a alocat 2,5 milioane de lei pentru programul EURO 200. Au dreptul la acesși bani elevii și studenții români cu vârste până în 26 de ani din familii defavorizate.
Guvernul pregătește 2,5 milioane de lei pentru acești români. Cine primește banii și ce condiții trebuie să îndeplinească

Vești bune pentru elevii și studenții din România! Guvernul a decis să continue un program cu tradiția: EURO 200. La fel ca în anii trecuți, banii din această inițiativă guvernamentală vor fi folosiți pentru sprijinirea competențelor digitale ale celor două categorii prin oferirea de bani pentru achiziționarea unui computer, notează News.ro.

După cum arată sursa citată, banii din acest program vizează sprijinirea financiară a elevilor și studenților care vor să-și cumpere un calculator. În acest fel, statul vrea să contribuie la dezvoltarea competențelor lor digitale.

Bugetul alocat pentru Programul „EURO 200” în anul 2024 este de 2.500.000 lei, acești bani fiind direcționați către îmbunătățirea educației digitale și a accesului la tehnologie pentru tineri. Această inițiativă este necesară pentru reducerea decalajului digital și pentru pregătirea elevilor și studenților pentru lumea digitală în continuă evoluție.

La fel ca în anii trecuți, hotărârea de guvern care vizează stabilirea banilor necesari pentru acest program a inclus și o serie de măsuri de securitate care vizează modul în care sunt folosiți acești bani. Acestea au rolul de a împiedica folosirea de către beneficiari a fondurilor de anul trecut și în acest an.

În cadrul acestei hotărâri, a fost aprobat și noul model al bonului valoric, valabil pentru anul 2024, cu o culoare de fundal distinctivă, mov.

„În anul 2024 se impune modificarea modelului bonului valoric pentru acordarea unui ajutor financiar în vederea achiziţionării de calculatoare, astfel încât bonurile valorice emise în anul 2023 și anulate să nu fie folosite în anul curent. Din motive de siguranță, în fiecare an, acest model se modifică, în sensul schimbării culorii și seriei. Drept urmare, în anul 2024, pentru securizare, culoarea fundalului bonului valoric va fi mov”, se arată în nota de fundamentare a acestui proiect.

EURO 200, programul prin care elevii și studenții primesc bani pentru a-și cumpăra computere
EURO 200, programul prin care elevii și studenții primesc bani pentru a-și cumpăra computere

Te-ar putea interesa și: Burse de 5.000 de euro pentru acești angajați din România. Cine poate aplica și în ce condiții

Ce condiții trebuie să îndeplinească elevii și studenții care primesc acești bani?

După cum au transmis autoritățile, au dreptul la acest program elevii și studenții din învățământul de stat și particular acreditat, care au până în 26 de ani Aceștia trebuie să provină din familii cu venituri brute lunare de cel mult 500 de lei pe membru de familie. Recent, acest plafon a fost actualizat, fiind dublat față de valoarea precedentă de 250 de lei.

Trebuie precizat că depunerea cererilor pentru acești bani începe până la 10 mai, iar termenul limită este 20 mai. Anchetele sociale și evaluarea cererilor vor fi finalizate până la 7 iunie, iar centralizarea acestora la Comisia centrală va avea loc între 10 și 11 iunie.

Lista beneficiarilor acestor bani va fi afișată pe site-ul Ministerului Educației pe 20 iunie, urmând ca aceasta să fie afișată și în fiecare unitate de învățământ pe 25 iunie. Perioada de depunere a contestațiilor este între 1 și 4 iulie, iar rezolvarea acestora va avea loc între 5 și 12 iulie, cu afișarea rezultatului în unitățile de învățământ pe 12 iulie.

Asta înseamnă că lista finală a beneficiarilor acestor bani va fi publicată de Ministerului Educației pe 26 iulie, iar achiziția și distribuirea bonurilor valorice vor avea loc între 9 și 23 august. Eliberarea bonurilor către beneficiari se va desfășura între 26 august și 6 septembrie, iar procesul de achiziționare a calculatoarelor se va desfășura între 2 septembrie și 16 octombrie. Decontarea către operatorii economici va avea loc între 26 august și 25 noiembrie.

Citește și: Elevii și-au primit bursele de merit pentru luna aprilie. Ce sume au intrat pe card. Peste 500.000 de copii beneficiază de acești bani

Tags: