- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Incredibil! Cea mai mare pensie din România este echivalentul a 45 de salarii minime nete

08 Dec, 17:03 • Bumbeneci Diana
Cea mai mare pensie publică din sistemul de stat este una greu de imaginat. Este a unui român care a avut venituri pentru care s-a plătit CAS de 25% și este echivalentul a 45 de salarii minime nete.
Incredibil! Cea mai mare pensie din România este echivalentul a 45 de salarii minime nete

Cea mai mare pensie din România este în valoare de 94.000 de lei. Anunțul a fost făcut de ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.

Cea mai mare pensie din România

În acest sens, într-o singură lună românul respectiv încasează valoarea a 45 de salarii minime nete, adică circa 37.000 de euro. Ei bine, dacă cea mai mare pensie din România este de 94.000 de lei, la polul opus se află o pensie de 1.125 lei, fiind cea mai mică din România.

Din păcate, în acest moment avem aproximativ 1.200.000 de pensionari în indemnizația minimă socială, care este 1.125 lei acum.

Indemnizația minimă socială în 2024 va fi 1.281 lei. Vom avea o parte semnificativă a pensionarilor care datorită noii legi vor ieși din indemnizația minimă socială.

În sistemul public de pensii, cea mai mare pensie acum este 94.000 lei. Este o pensie de contributivitate a unei persoane care a avut venituri pentru care s-a plătit CAS de 25%, datorită cărora are o pensie de 94.000 lei.

Aceasta este cea mai mare pensie din sistemul public. Deci cea mai mică pensie astăzi este 1.125 lei și cea mai mare pensie este 94.000 lei, dar este important de știut că este o pensie obținută contributiv”, a explicat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, potrivit psnews.ro.

Ai mai putea citi: Jobul de coordonator de curieri a cucerit românii. Cum să câștigi simplu 1000 de euro pe lună

Pensie
Pensie

Printre principalele reglementări din noua lege a pensiilor

– introducerea unei noi formule de calcul, bazată pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar potrivit principiului contributivităţii;

– stabilirea vârstei standard de pensionare la 65 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați;

– stagiul minim este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare contributiv de 35 de ani;

– reducerea vârstelor standard de pensionare pentru persoanelor care au realizat stagiu de cotizare contributiv în condiții de muncă speciale și deosebite, în condiții de handicap sau au depășit stagiul complet de cotizare;

– stagiul de cotizare mai mare de 25 de ani va fi răsplătit cu puncte suplimentare pentru vechime;

– normalizarea condițiilor speciale și deosebite de muncă până în anul 2035;

– acordarea unor beneficii pentru mame, care se pot pensiona mai devreme cu câte şase luni pentru fiecare copil pe care l-au născut şi crescut, până la vârsta de 16 ani, în limita unei reduceri maxime de trei ani şi şase luni;

– luarea în calcul la stabilirea pensiei a sporurilor nepermanente pentru care s-au plătit contribuții.

Ai mai putea citi: Apare un nou tip de pensie! Cine sunt românii care vor primi și mai mulți bani în 2024

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult