- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Indicele ROBOR a scăzut la 6 luni! Acesta a stagant la 3 luni, la 6,30%!

13 Nov, 13:18 • Oprea Alina
Indicele ROBOR arată că a scăzut la 6 luni. Totodată, evoluția acestora este echivalată cu nivelul de lichiditate existent în piață.
Indicele ROBOR a scăzut la 6 luni! Acesta a stagant la 3 luni, la 6,30%!

Indicele ROBOR a stagnat la 6,30% la 3 luni. Totodată, indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei. Mai mult deât atât, indicele ROBOR a scăzut la 6 luni la 6,37% de la 6,36%. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) eprezintă rata medie a dobânzii la care, instituțiile, se împrumută între ele în România, în lei. Totodată, evoluția acestora este strâns legată de nivelul de lichiditate existent în piață.

Vezi mai multe despre: Decizie de ultim moment a Băncii Naționale a României. Ce se întâmplă cu ROBOR pe 10 noiembrie

Cum este calculat IRCC?

Modul în care se calculează IRCC este în funcție de dobânda medie la care se împrumută băncile între ele. Acesta este aplicat cu o întârziere de un trimestru față de perioada de referință. BNR este cea care stabilește indicele zilnic, ca medie aritmetică a cotațiilor folosite care sunt utilizate de zeci de bănci care sunt selectate de Banca Națională.

indicile ROBOR
Indice ROBOR

Este foarte important a știi că a avea un business de succes înseamnă, printre altele, să îți alegi un partener de drum care te poate înțelege și te poate insoți cu soluții care sunt potrivite pentru fiecare etapă de dezvoltare. Secțiunea care este realizată în parteneriat cu ING susține afacerea cu soluții variate, precum: de la informații despre cum accesezi fonduri europene, la consultanță de business și produse bancare. Asta înseamnă banking și mai și de la ING, potrivit profit.ro.

Conform aceleiași surse, IRCC a stagant pentru al patrulea trimestru la rând, în ceea ce privește indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor, în așteptarea tăierilor dobânzilor de la BNR. ROBOR scade și șterge diferența față de IRCC.

Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) urmează să fie aplicat la același nivel, de aproape 6% începând cu 1 octombrie, respectiv 1 ianuarie 2024. Ratele medii ale ROBOR la 3 și 6 luni au scăzut, însă în trimestrul al treilea, ceea ce va aduce o reducere de rată pentru clienții băncilor cu credite luate înainte de primăvara lui 2019. Mai mult, diferența dintre media ROBOR și IRCC a revenit în intervalul istoric de jumătate de punct procentual, potrivit profit.ro.

Vezi mai multe despre: Indicele de referință IRCC crește: „Românii trebuie să ia în calcul faptul că există soluții de finanţare care NU depind de scăderea IRCC.”