- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Legea care te poate scăpa de tura de noapte. Ce persoane intră în această categorie

05 Mar, 19:07 • stefan.vlad
Legea care te poate scăpa de tura de noapte. Această regulă se aplică femeilor gravide, lăuze și cele care alăptează, dar și părinților care își cresc singuri copiii. Ei nu vor fi obligați să lucreze în ture de noapte, potrivit unui proiect legislativ ce a primit azi raport favorabil la forul ce va da votul decisiv din Parlament, și anume Camera Deputaților.
Legea care te poate scăpa de tura de noapte. Ce persoane intră în această categorie

Legea care te poate scăpa de tura de noapte. Codul muncii (Legea nr. 53/2003) se va modifica, potrivit proiectului legislativ trecut deja de Senat și care va ajunge, probabil curând, la votul decisiv al deputaților, având propunere de adoptare, astfel încât lista celor ce nu pot fi obligați să lucreze noaptea să se extindă.

Concret, proiectul stabilește că persoana singură din familia monoparentalănu va putea fi obligat să presteze muncă de noapte.

Citește și: Concediul medical ar putea fi acordat şi fără adeverinţa de la angajator. Ce prevede noul proiect legislativ

Legea care te poate scăpa de tura de noapte

Acum, Codul muncii prevede aceeași interdicție în cazul femeilor gravide, lăuzelor și celor care alăptează. Codul muncii stabilește, de asemenea, și că tinerii care nu au împlinit vârsta de 18 ani nu pot presta muncă de noapte„, potrivit Avocatnet.ro.

Motivele pentru care un părinte singur nu ar trebui să muncească noaptea sunt multiple, potrivit inițiatorilor, printre ele putând fi amintite:

  • siguranța copilului pe timp de noapte, care rămâne fie în grija unei alte persoane decât părintele, fie singur în casă;
  • posibilitatea ca părintele să nu poată acorda copiilor suficientă atenție și îngrijire în timpul zilei, din cauza oboselii generate de lucrul în ture de noapte;
  • dificultatea de a îmbina programul de lucru cu obligațiile familiale, cum ar fi îngrijirea copiilor sau participarea la activități școlare și sociale;
  • impactul asupra relației părinte-copil, care poate fi afectată de faptul că părintele nu este disponibil sau nu poate participa la activitățile copilului în mod regulat.

Un nou proiect legislativ lovește farmaciile din România

Farmaciile și păcănelele se găsesc la tot pasul în România, iar acest lucru nu se va schimba prea curând. În teorie, au existat mai multe proiecte pentru diminuarea acestor industrii, dar toate au fost fără succes, până acum.

Un nou proiect legislativ și-a propus o schimbare radicală în ceea ce privește numărul farmaciilor de pe meleagurile românești. Dacă inițiativa aflată în dezbatere la Senat va deveni lege, acestea nu vor putea fi amplasate la mai puțin de 500 de metri una față de alta. Nu contează dacă vorbim de mediul rural sau de mediul urban, regula se va aplica în egală măsură.

Noul proiect legislativ de la Senat și-a propus modificarea Legii farmaciei nr. 266/2008, cu scopul reducerii densității mari de farmacii din aproape orice oraș din România. Ca referință, la momentul de față, există un criteriu demografic pentru realizarea de noi farmacii comunitare, dar rareori se monitorizează aplicabilitatea sa. Pe lângă acela însă, se va introduce și un criteriu de distanță între acestea, când sau dacă proiectul disponibil la această adresă va ajunge vreodată să se aplice.

Potrivit surselor, documentul în cauză prevede, mai precis, că „distanța minimă de amplasare a farmaciilor comunitare va fi de minimum 500 m, în aceeași localitate”, cu mențiunea importantă că nu va exista o diferențiere între mediul rural și cel urban.