- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Lipsa acută de personal în cadrul Ministerului de Interne! Lucian Bode se gândește la o posibilă derogare la ordonanța ce prevede înghețarea posturilor „Avem aproape 30.000 de efective lipsă”

04 May, 13:35 • Constantin Cristina
Ministrul de Interne, Lucian Bode se plânge de lipsa acută de personal din cadrul ministerului și se gândește la o posibilă derogare la ordonanța care prevede înghețarea posturilor.
Lipsa acută de personal în cadrul Ministerului de Interne! Lucian Bode se gândește la o posibilă derogare la ordonanța ce prevede înghețarea posturilor „Avem  aproape 30.000 de efective lipsă”

Lucian Bode, ministrul de Interne, a declarat că ministerul său duce o foarte mare lipsă de personal și că are nevoie de aproximativ 30.000 de cadre, a informat News.ro.

Citește și: Se pregătește o moțiune de cenzură împotriva ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode. Cătălin Drulă: „Am spus-o de acum o lună că pune în pericol Schengenul”

Lipsa acută de personal în cadrul Ministerului de Interne. Lucian Bode se gândește la o rezolvare

Oficialul a mai spus că se gândește la o derogare la ordonanța care prevede înghețarea posturilor, deoarece această măsură ar putea scuti în baza unor memorandumuri unele domenii unde este nevoie urgentă de personal.

„Deficitul de resursă umană este o problemă pentru ministerul nostru, în condițiile în care practic avem structuri unde lipsesc foarte mulți oameni, avem grad de ocupate în anumite arme, la nivel județean de 70-80 la sută. Avem aproape 30.000 de efective lipsă. Pentru prima dată, după foarte mulți ani, anul 2022 a însemnat un an cu plus în dreptul persoanelor, făcând raportul dintre persoanele care au plecat din sistem și persoanele care au intrat în sistem.

Anul trecut s-au pensionat aproape 8.000 de angajați din MAI și au intrat în sistem aproape 12.400, deci un plus de 4.000 de oameni, făcând raportul dintre cei plecați și cei sosiți, în condițiile în care au fost ani în care raportul era exact invers. Deficitul de personal este una dintre cele mai mari probleme cu care se rezolvă ministrul nostru. Încercăm să rezolvăm această problemă”, a declarat Lucian Bode la TVR Info.

Lucian Bode, ministrul de Interne
Lucian Bode, ministrul de Interne

Ministrul a fost întrebat cum va rezolva această situație, având în vedere că ordonanța este foarte clară, și anume că se stopează angajările, iar acesta a răspuns că legea poate fi mai permisivă pentru unele domenii.

„Să vedem cum va arăta ordonanța. Până atunci vorbim de presupuneri. În coaliție s-a discutat și despre faptul că acolo unde se impune și am dat exemplul ordinea publică, MApN și în alte domenii, acolo unde se impune, în baza unor memorandumuri aprobate în Guvern, cu justificări foarte bine fundamentate, aceste concursuri nu vor fi blocate”, a explicat ministrul de Interne.

Lucian Bode a mai precizat că IGSU are în desfășurare angajarea a 8.000 de pompieri.

„La IGSU avem un memorandum aprobat acum doi ani de zile care este în desfășurare și care implică printre altele angajarea a 8.000 de pompieri. Anul trecut am avut procedura de angajare din sursă externă unde aproape 5.000 de angajați au intrat în MAI prin această procedură.

Mai mult ne-am propus și am reuși să creștem numărul de locuri în școlile de subofițeri, am reușit să creștem numărul de locuri în Academia de Poliție, am înființat la Academia de Poliție, masterul profesional, unde 75 de colegi, după un an vor deveni ofițeri. Prin aceste metode nu facem altceva decât să reducem acest deficit de personal în toate structurile MAI”, a subliniat Bode.

Alte articole: Lucian Bode: „I-am cerut omologului meu austriac ca ţara sa să revină la sprijinul constant arătat faţă de aderarea României la Schengen”