- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Lovitură pentru Ucraina. România și alte patru țări din Europa cer interzicerea importurilor de cereale până la sfârșitul anului

25 Aug, 18:30 • Lupu Alexandra
România, printre țările europene care cer interzicerea importurilor de cereale până la sfârșitul anului. Actuala înțelegere expiră pe 15 septembrie.
Lovitură pentru Ucraina. România și alte patru țări din Europa cer interzicerea importurilor de cereale până la sfârșitul anului

Decizie fără precedent. Polonia, Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia solicită extinderea interzicerii de către UE a importurilor de cereale ucrainene până la sfârșitul anului, informează profit.ro.

Ce se va întâmpla cu cerealele ucrainene

Uniunea Europeană a permis Bulgariei, Ungariei, României și Slovaciei să interzică vânzările interne de grâu, rapiță, porumb și semințe de floarea-soarelui în luna mai 2023. Era permis tranzitul acestor mărfuri pentru export în altă parte. Țările în cauză s-au plâns că vânzările ieftine din Ucraina fac producția locală greu de vândut și neprofitabilă. Interdicția curentă urmează să expire pe data de 15 septembrie 2023. Polonia a afirmat deja că va decide unilateral să nu ridice interdicția, chiar dacă UE nu va fi de acord cu prelungirea acesteia.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: România, cel mai mare exportator de grâu din UE. Statul român a livrat 1.17 miliarde de tone de cereale până în august 2023

Țările din Europa Centrală au impus interdicții unilaterale încă de la începutul acestui an asupra importurilor de produse ucrainene pentru a-și proteja producătorii interni. Totul s-a întâmplat după o creștere a exporturilor în cinci state în 2022 și la începutul anului 2023. În același timp, România s-a angajat să dubleze tranzitul de cereale. Premierul Marcel Ciolacu și omologul său din Ucraina au semnat în această lună un acord pentru un nou punct de frontieră.

Încă de la debutul invaziei rusești în Ucraina, Portul Constanța se străduiește să se adapteze la fluxul suplimentar de cereale care a apărut drept consecință a perturbării rutelor tradiționale de shipping din cauza războiului. Prin Portul Constanța au trecut 7.5 milioane de tone de cereale ucrainene doar în prima jumătate a anului, comparativ cu 8.7 milioane de tone pentru întregul 2022.

Moscova s-a retras luna trecută din acordul internațional care permitea Kievului să exporte aproximativ 36 milioane de tone de cereale prin porturile sale de la Marea Neagră. Astfel, se așteaptă ca portul din Constanța să joace un rol și mai important, dacă vorbim despre expedierea cerealelor ucrainene.

Cereale
Cereale

„Suntem pregătiți pentru cantități mai mari de cereale ucrainene”, a spus recent  Dan Dolghin, director de operațiuni la Comvex S.A.

El a precizat că s-au făcut investiții de 3 milioane de euro în ultima perioadă pentru a crește capacitatea de descărcare.

„Putem descărca nave la o viteză de 3.000 de tone pe oră, echivalentul a două trenuri”, a spus Dan Dolghin.

În anul comercial 1 iulie – 30 iunie 2023, România a exportat pe piețele terțe (din afara UE) 4.998.341 t de grâu comun. Această cantitate se află pe locul trei, începând cu anul comercial 2007/2008. Încasările pentru exporturile de cereale din anul comercial 2022/2023 s-au situat la 2.745.260.000 euro, a doua cea mai mare sumă din 2007 până în prezent ( 3.331.908 euro , 2021/2022 ). Valoarea totală a exporturilor de grâu a fost de 1.573.020 euro. Suma este a doua cea mai mare de la aderarea României la Uniunea Europeană și până acum.

Citește și despre: Ucraina ia în calcul o nouă rută pe Marea Neagră pentru exportul de cereale

Urmărește Daily Business pe Google News