- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ministerul Energiei lansează proiecte de peste 800 de milioane de euro. Finanțarea vine din Fondul pentru modernizare

18 Jan, 12:32 • Fundeanu Madalina
Ministerul Energiei urmează să lanseze două apeluri de proiecte, de peste 800 de milioane de euro. Finanțarea vine din Fondul pentru modernizare.
Ministerul Energiei lansează proiecte de peste 800 de milioane de euro. Finanțarea vine din Fondul pentru modernizare

Ministerul Energiei urmează să lansese în luna martie două apeluri de proiecte în valoare de peste 800 milioane de euro, pentru producerea de energie electrică. Finanțarea vine din Fondul pentru modernizare, scrie Economedia.

Ministerul Energiei urmează să lanseze două apeluri de proiecte, de peste 800 de milioane de euro

Bugetul total alocat celor două apeluri de proiecte este de 815.000.000 euro, sprijinul financiar fiind acordat sub formă de grant, în limita valorii ajutorului de stat de 20 milioane euro per beneficiar. Ajutorul de stat vizează capacitățile noi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile și este acordat investițiilor destinate producției de energie electrică din surse regenerabile de energie eoliană, solară sau hidro. Unul dintre dintre cele două apeluri încurajează, în mod particular, producția de energie verde pentru autoconsum de minim 70% din energia produsă.

Prin urmare, în data de 18 ianuarie 2024, vor fi lansate în consultare publică cele două ghiduri ale solicitantului. După primirea, analizarea și, după caz, integrarea propunerilor din piață, ghidurile consolidate vor fi publicate în a doua jumătate a lunii februarie, intenția fiind ca, la 1 martie să fie lansate cele două apeluri de proiecte, care vor fi deschise pentru o perioadă de 90 zile. Perioada de implementare a proiectelor selectate este de 3 ani de la semnarea contractului de finantare, dar nu mai tarziu de 31.12.2029.

Citește și: Sindicaliștii Sanitas, protestează în fața Ministerului Finanțelor și a Caselor de Asigurări de Sănătate: „Foşti eroi în pandemie, spor mai mic ca-n primărie”

energie verde
energie

Întrucât apelurile de proiecte sunt competitive, criteriul de selecție va fi prețul în EURO/MW. Beneficiarii eligibili sunt microîntreprinderile, întreprinderile mici sau mijlocii (inclusiv întreprinderi nou înființate), cât și întreprinderile mari, care au înscrise în actul constitutiv activități privind producerea și comercializarea de energie electrică, corespunzătoare diviziunii 35:

Pentru apelul de proiecte pentru sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsum, defalcarea bugetului alocat pe tipuri de tehnologie este:

  • eoliană: 30.000.000 euro, valoarea maximă a ajutorului de stat fiind de 700.000/MW instalat
  • hidro: 25.000.000 euro, valoarea maximă a ajutorului de stat fiind de 1.805.000 Euro/MW instalat
  • solară (sub 1 MW inclusiv): 170.000.000 euro, valoarea maximă a ajutorului de stat fiind de 1.000.000 Euro/MW instalat
  • solară (peste 1 MW inclusiv): 190.000.000 euro, valoarea maximă a ajutorului de stat fiind de 500.000 Euro/MW instalat

Pentru cel de-al doilea apel, cel dedicat sprijinirii investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile, distribuția alocării financiare este:

  • eoliană: 100.000.000 euro, valoarea maximă a ajutorului de stat fiind de 700.000 Euro/MW instalat
  • hidro: 100. 000.000 euro, valoarea maximă a ajutorului de stat fiind de 1.805.000 Euro/MW instalat
  • solară: 200.000.000 euro, valoarea maximă a ajutorului de stat fiind de 500.000 Euro/MW instalat

Cererile de finanțare se vor depune prin platforma electronica dedicate Fondului pentru modernizare, MySMIS 2021 ce poate fi accesată la adresa https://mysmis2021.gov.ro.

„Am lansat în decembrie 2023 apelul pentru instituții publice, pentru acoperirea consumului de energie electrică din surse regenerabile. Aceste proiecte sunt în plin proces de evaluare.

În luna martie, vom lansa și aceste două apeluri, cu un sprijin de peste 800 de milioane de euro: sprijin pentru producție și autoconsum din producția de energie solară, eoliană și hidro.

În perioada următoare, așteptăm din partea potențialilor beneficiari orice sugestii de îmbunătățire a ghidurilor de finanțare, pentru a putea lansa în luna martie o nouă competiție de succes pentru România”, transmite Sebastian Burduja.

Vezi și: Marcel Boloș pregătește schimbări la vârful al ANAF și Autorității Vamale. Șefa Fiscului, singura care își păstrează postul