- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Motivul pentru care românii riscă să piardă veniturile. Când se suspendă plata pensiilor

04 Sep, 12:59 • Stefan Simion
Un nou anunț făcut, în această dimineață, de Casa de Pensii: Trebuie făcută dovada, altfel se suspendă plata pensiei!
Motivul pentru care românii riscă să piardă veniturile. Când se suspendă plata pensiilor

Un anunț important a fost făcut în această dimineață de Casa de Pensii. Casa Județeană de Pensii Gorj a transmis noi criterii pentru beneficiarii de pensii de urmaș.

Motivul pentru care românii riscă să piardă pensiile

Astfel, potrivit Casei de Pensii, copii care beneficiază de pensie de urmaș trebuie să facă dovada continuării studiilor. Altfel, plata pensiei se suspendă începând cu data de 1 octombrie a.c.

Conform legislației în vigoare, copiii urmași în vârstă de peste 16 ani au obligația să prezinte adeverința din care să rezulte că urmează o formă de învățământ în anul școlar în curs.

Data scandentă pentru depunerea adeverinței este de 25 septembrie. Casa de Pensii Gorj vine cu indicații și pentru studenții beneficiari de pensie de urmaș, astfel încât aceștia să nu se trezească cu pensia suspendată.

Pensii
Pensii

„În situația neprezentării adeverinței prin care se face dovada continuării studiilor, într-una din formele menționate, până la data de 25 octombrie a anului în curs, pensia de urmaș aferentă lunii noiembrie va fi reținută de la plată, potrivit procedurii”, informează Casa de Pensii Gorj.

Anunțul făcut de Casa de Pensii Gorj:

„ANUNT

IN ATENTIA COPIILOR BENEFICIARI DE PENSIE DE URMAS

Potrivit prevederilor art. 114 alin. (2) din Legea 263/2010, privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, în situaţia copilului, beneficiar al unei pensii de urmaş, în condițiile prevăzute la art. 84 lit. b), care nu face dovada continuării studiilor, plata pensiei se suspendă începând cu data de 1 octombrie a anului în curs.

Având în vedere prevederile legale sus-amintite, ca regulă generală, copiii urmași în vârstă de peste 16 ani, au obligația să prezinte adeverința din care să rezulte că în anul școlar în curs, urmează o formă de învățământ organizată potrivit legii. Data scadentă de depunere a adeverinței este 25 septembrie a anului în curs.

În cazul nedepunerii adeverinței menționate, pensia de urmaș aferentă lunii octombrie a anului în curs se reține de la plată potrivit procedurii.

Întrucât anul universitar începe la 1 octombrie și, în consecință, studenții urmași, în vârstă de până la 26 ani, sunt în imposibilitatea prezentării până la data de 25 septembrie a dovezii privind continuarea studiilor, într-o primă fază, aceștia au obligația ca până la data menționată(25 septembrie) să depună la sediul caselor teritoriale de pensii o declarație pe propria răspundere în acest sens. În cazul nedepunerii declarației pe propria răspundere în sensul continuării studiilor, până la data de 25 septembrie, pensia de urmaș aferentă lunii octombrie va fi reținută de la plată, potrivit procedurii.

De asemenea, facem precizarea că studenții urmași care au depus declarația pe propria răspundere au obligația ca până la data de 25 octombrie a anului în curs să prezinte caselor teritoriale de pensii adeverința în original sau copie/electronic din care să rezulte că în anul universitar în curs, urmează o formă de învățământ superior, organizată potrivit legii.

În situația neprezentării adeverinței prin care se face dovada continuării studiilor, într-una din formele menționate, până la data de 25 octombrie a anului în curs, pensia de urmaș aferentă lunii noiembrie va fi reținută de la plată, potrivit procedurii.

Dacă până la data de 25 decembrie a anului în curs, nu se prezintă originalul adeverinței, pensia de urmaș se suspendă începând cu prima zi a lunii următoare, respectiv cu data de 1 ianuarie a anului următor”.

Potrivit Casei Naționale de Pensii, copiii celor decedați pot beneficia de pensie de urmaș:

  • până la vârsta de 16 ani;
  • până la vârsta de 26 de ani dacă își continuă studiile într-o formă de învățământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora;
  • pe toată durata invalidității de orice grad, dacă aceasta s-a ivit până la împlinirea vârstei de 16 ani, respectiv 26 de ani.

!!!! La împlinirea vârstei de 16 ani, copiii trebuie să prezinte adeverința școlară.!!!!! La începutul fiecărui an școlar/universitar copiii trebuie să depună adeverință din care să rezulte că urmează cursurile anului școlar în curs”, informează CNPP.

Vezi și: Se recalculează pensiile. Ce modificări majore vor fi aduse la punctul de pensie

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult