- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

O nouă lege va decide soarta multor români timp 10 de ani! Parlamentul urmează să ia decizia

21 May, 23:33 • Adrian Popovici
Parlamentarii PNL au trecut de comisii o lege care împiedică modificarea cotei unice de impozitare pentru următorii ani. Decizia liberalilor creează noi tensiuni cu social-democrații din coaliție, susținătorii impozitării progresive.
O nouă lege va decide soarta multor români timp 10 de ani! Parlamentul urmează să ia decizia

Dezbaterile legate de cota unică și impozitarea progresivă s-au aflat pe agenda publică în ultimii ani, mai ales în contextul problemelor fiscale cu care se confruntă țara, dar și a recomandărilor făcute de Banca Mondială pe această temă. O lege care a trecut astăzi prin comisiile parlamentare ar putea influența veniturile românilor în următorii ani, arată Antena 3 CNN.

Mai exact, această lege propusă de PNL, care tocmai a primit aviz favorabil în comisia de buget-finanțe, propune menținerea cotei unice de impozitare pentru o perioadă de 10 ani. Dezbaterile pe această temă au devenit și mai intense în contextul în care partenerii de coaliție, PSD, și-au exprimat intenția de a introduce o formă de impozitare progresivă.

Cu toate acestea, social democrații s-au abținut de la votul pentru această lege propusă de PNL. În acest context, proiectul a trecut pe fondul sprijinului acordat de către parlamentarii din UDMR.

Te-ar putea interesa și: FMI, avertisment pentru Guvern. Experții internaționali atrag atenția că trebuie să renunțăm la mai multe facilități fiscale dacă vrem să păstrăm cota unică

O nouă lege va decide soarta multor români timp de ani! Parlamentul urmează să ia decizia
O nouă lege va decide soarta multor români timp de ani! Parlamentul urmează să ia decizia

Legea creează noi tensiuni între PSD și PNL pe tema finanțelor României

În timp ce legea urmează să fie supusă votului în plenul Parlamentului, dezbaterile legate de sistemul de impozitare vor continua să aibă loc. Premierul Marcel Ciolacu a pledat pentru schimbarea sistemului actual de impozitare, argumentând că este necesară o abordare progresivă pentru a echilibra mai bine sarcina fiscală între diferitele categorii sociale.

În contrast, liderii PNL, partidul care a propus această lege, argumentează că această cotă unică de impozitare este un pilon esențial al creșterii economice și trebuie menținută pentru a asigura stabilitatea și predictibilitatea în mediul de afaceri.

Nicolae Ciucă, liderul PNL, a subliniat importanța cotei unice, afirmând că aceasta a contribuit la creșterea economică de care se bucură România în prezent, depășind media europeană, și că trebuie menținută pentru cel puțin următorii 10 ani.

Trebuie precizat și că legea vine într-un context în care organismele internaționale, precum Banca Mondial, au venit cu recomandări de actualizare a sistemului de taxe și impozite.

Citește și: Alegerea anului: cota unică de 16% fără excepții sau impozitarea progresivă. Marcel Boloș: „O problemă de perspectivă pentru politica fiscală”