- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

O nouă subvenție de la Ministerul Energiei! Cine beneficiază de cei 500 milioane de euro pentru autoconsum

16 Aug, 08:36 • Lupu Alexandra
Ministerul Energiei lansează o nouă subvenție. Statul acordă jumătate de miliard de euro pentru regenerabile destinate autoconsumului.
O nouă subvenție de la Ministerul Energiei! Cine beneficiază de cei 500 milioane de euro pentru autoconsum

Vești bune de la Ministerul Energiei! Statul acordă o nouă subvenție, destinată construirii de capacități de producție de energie regenerabilă, finanțată nerambursabil prin intermediul Fondului de Modernizare al UE, de care vor beneficia primăriile, unitățile militare, instituțiile publice, federațiile sportive, universitățile, institutele de cercetare și universitățile, informează profit.ro.

O nouă subvenție în energie

Ministerul Energiei și-a propus să sprijine investițiile în noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile pentru autoconsum. Primele informații arată că bugetul total estimat al schemei de sprijin este de 500 milioane de euro fără TVA, ajungându-se la 595 milioane de euro cu tot cu taxă.

Citește și despre: Greșeala care îi poate lăsa pe micii fermieri fără subvenție

Finanțarea este acordată în vederea achiziționării de instalații sau echipamente noi pentru construirea de capacități noi de producție a energiei electrice din surse regenerabile, adică eoliene, solare sau hidro. Mai mult decât atât, finanțarea este acordată pentru „structurile strict aferente care fac obiectul proiectului de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie eoliană, solară sau hidro”.

„Autoconsumul în cadrul instituției/unității/organizației este consumul propriu de energie în domeniul public (spre exemplificare neexhaustivă: iluminatul public, iluminatul în incinta unităților, consumul de energie electrică în clădirile unităților și clădirile publice în care nu se desfășoară activități economice de către terți – primărie, cămin cultural, creșă/grădiniță/unități învățământ/unități medicale de stat/centre îngrijire bătrâni etc) și reprezintă întreaga producție a capacității noi de producere de energie din surse regenerabile pentru care se solicită finanțarea”, se specifică în documentația schemei.

Granturile vor fi de cel mult 1.4 milioane de euro / MW instalat fără TVA pentru proiectele eoliene, 1.1 milioane de euro / MW fără TVA pentru cele fotovoltaice, iar în cele din urmă, 1.805 milioane de euro / MW pentru hidro. Ajutorul se acordă în lei sub formă de avans și de rambursare a cheltuielilor efectuate și nu poate depăși suma de 20 milioane de euro pe proiect și pe beneficiar.

Energie
Energie

Banii se acordă în lei, raportat la cursul din luna anterioară deschiderii apelului de proiecte. Totodată, diferența până la valoarea totală a proiectului se acoperă de către solicitant. El trebuie să își asigure contribuția financiară pentru cheltuielile neeligibile. Fondul de Monetizare european este alimentat cu bani proveniți din certificatele de emisii de gaze cu efect de seră (CO2) pe care marii emitenți sunt obligați să le cumpere.

Totul se realizează prin tranzacționarea pe piață a 2% din totalul certificatelor alocate statelor membre prin schema EU ETS pentru perioada 2021 – 2030. Fondul oferă suport investițiilor în proiectele de modernizare a sistemelor energetice în regiunile care sunt dependente de cărbune din statele membre Uniunii Europene, care au un PIB pe locuitor mai mic de 60% din media Uniunii. Țările beneficiare sunt România, Croația, Cehia, Bulgaria, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Slovacia, Polonia, Portugalia și Grecia.

Citește și despre: A fost anunțat termenul limită pentru o subvenție așteptată de toți românii! Ce documente ai nevoie pentru dosarul necesar obținerii finanțării