- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ora de vară 2024. Când dam ceasurile înainte

18 Feb, 22:05 • Bumbeneci Diana
România trece în scurt timp la ora de vară 2024. Iată când trebuie să dăm ceasurile înainte.
Ora de vară 2024. Când dam ceasurile înainte

Nu mai este mult până când românii vor renunța la ora de iarnă și vor trece la ora de vară. Acest lucru se va întâmpla în ultima duminică a lunii martie, moment în care ora 03:00 o să devină ora 04:00, fapt ce îi va face pe români să doarmă mai puțin în noaptea respectivă.

În 2024, românii trec la ora de vară în data de 31 martie, adică în ultima duminică a lunii martie. Atunci, ceasurile se dau cu o oră mai în față, iar ora 03:00 o să devină ora 04:00. Este de notorietate faptul că ora de vară aduce schimbări în corpul uman. Iată de ce.

Ora de vară 2024

Așadar, în data de 31 martie, românii o să doarmă cu o oră mai puțin, căci se trece la ora de vară. Ora 03:00 se transformă în ora 04:00. Trecerea la ora de vară se face pentru a profita mai mult de lumina soarelui și pentru a reduce implicit consumul de curent electric.

Studiile realizate în ultimii ani reliefeaza faptul că trecerea la ora de vară semnifică o reducere a consumului de curent electric cu cel puţin 3,5%. România face parte din cele 76 de țări din lume care respectă această schimbare de oră, dar multe altele au ales să nu mai facă acest lucru, din diverse motive.

În România ora de vară a fost introdusă prima oară în 1932 (între 22 mai – 2 octombrie). Din 1933 și până în 1940, când s-a renunțat la acest obicei, ora de vară era introdusă în prima duminică din aprilie până în prima duminică a lui octombrie

Ne bucurăm de beneficiile orei de vară pe o perioadă de aproape şapte luni, pentru că în data de 27 octombrie 2024 ar urma să revenim la ora de iarnă.

Vezi și: Poșta Română Broker de Asigurări intră oficial în faliment. Anunțul anului 2024

Ora de vară 2024
Ora de vară 2024

Însă, pe lângă efectele pozitive există și efecte negative ale schimbării. Potrivit specialiștilor, corpul uman are nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la schimbarea orei, asta pentru că suntem nevoiți să ne trezim cu o oră mai devreme decât eram obișnuiți. Însă, această schimbare poate aduce consecințe serioase pentru cei care se confruntă cu unele probleme de sănătate.

Din acest motiv, membrii Parlamentului European au solicitat renunțarea la schimbarea orei.

Astfel, în 2021, Parlamentul European a recomandat statelor membre să renunțe la schimbarea orei, însă guvernele au amânat până acum să ia o decizie în acest sens.

Printre efectele negative care sunt atrase de schimbarea orei se numără: probleme de somn, accentuarea stresului și disconfortului fizic. De asemenea, studiile medicale indică faptul că schimbarea orei crește numărul atacurilor de cord și ale accidentelor vasculare.

Ai mai putea citi: O nouă schemă de ajutor. Sunt în joc 262 de milioane de euro de la AFIR

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult