- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pensionarii români din străinătate riscă să rămână fără pensii. Ce trebuie să facă pentru a nu pierde banii

19 Jan, 19:36 • Cornel Ghimeșan
O nouă lege controversată amenință să lase fără pensii românii stabiliți în străinătate care nu depun, de două ori pe an, un document special. Reglementarea a provocat un val de nemulțumiri nu doar în România, ci și în rândul pensionarilor care trăiesc peste hotare.
Pensionarii români din străinătate riscă să rămână fără pensii. Ce trebuie să facă pentru a nu pierde banii

Românii din străinătate riscă să rămână fără pensii. După scandalul în care statul a plătit peste 300.000 de lei pentru pensionari decedați, autoritățile au decis să introducă noi reguli. În încercarea de a evita fraudarea sistemului, fiecare pensionar român stabilit în afara țării va trebui să demonstreze că este în viață.

Românii din străinătate riscă să rămână fără pensii

Pensionarii români din străinătate sunt acum obligați să se prezinte, de două ori pe an, în fața unei autorități legale din țara de reședință și să trimită prin e-mail sau poștă documentele necesare către Casele Teritoriale de Pensii. Termenele limită pentru depunere sunt 31 martie și 30 septembrie. În caz contrar, începând cu luna următoare, pensiile acestora vor fi tăiate!

Decizia a stârnit nemulțumire printre pensionarii din țară, care consideră că nu ar trebui să li se impună o asemenea obligație, având pensiile direct administrate de stat. La fel de indignați sunt și românii din străinătate, care nu doresc să își piardă două zile pentru a dovedi că sunt în viață.

Citeşte şi: România, obligată de UE să introducă salariul minim european. Câţi bani ar trebui să primească românii pe lună

Conform datelor furnizate de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, toți românii cu domiciliu în străinătate pot beneficia de pensie conform Legii nr.263/2010, articolul 111. Casa Națională de Pensii Publice a semnat 14 acorduri cu diferite țări, inclusiv Albania, Ungaria, Bulgaria, Franța, Turcia, și altele.

„Pentru cetățenii stabiliți în străinătate, este necesară emiterea unei procuri speciale, prin care să fie desemnată o persoană cu domiciliul în România, care să efectueze în numele titularului toate operațiunile legate de stabilirea dreptului la pensie și încasarea pensiei cuvenite”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Muncii.

Citeşte şi: O nouă schemă de ajutor pentru români. 1,2 miliarde de lei sunt în joc

Actele necesare pentru obținerea pensiei includ:

  • cerere:
  • documente referitoare la deschiderea contului curent;
  • procura specială;
  • cupon pensie (copie).
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult