- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Programul Regional Vest 2021-2023. Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a primi ajutor financiar de la bugetul de stat și UE

06 Sep, 15:35 • Stefan Simion
Mai multe microîntreprinderi de producție din țară vor putea beneficia de ajutoare financiare venite din bugetul de stat și din fonduri europene. Ce condiții trebuie să îndeplinească românii pentru a putea primi ajutorul financiar.
Programul Regional Vest 2021-2023. Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a primi ajutor financiar de la bugetul de stat și UE

Ajutor financiar major pentru români. La sfârșitul anului curent, mai exact în perioada 01.11.2023 – 01.12.2023, microîntreprinderile din Regiunea Vest vor avea posibilitatea să depună proiectele de accesare a fondurilor în format electronic în sistemul MySMIS2021, anunță Bugetul.

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest a dat publicității „cele 2 ghiduri ale solicitantului pentru apelurile de proiecte Microîntreprinderi Producție și Microîntreprinderi Servicii”. Fondurile alocate pentru această acțiune însumează 36,33 milioane de euro.

Citește și: Alfred Simonis, reacție de necontestat despre impozitarea microîntreprinderilor. „Nu cred că ar fi o tragedie să plătească mai mult”

Doar firmele care au sub 10 angajați pot accesa banii veniți din bugetul de stat și din fondurile europene. Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara se află pe lista județelor care pot beneficia acordarea sumei menționate mai sus.

De asemenea, investițiile pot fi făcute exclusiv doar în mediul urban, în zonele rurale care aparțin de Regiunea Vest și în unele stațiuni turistice.

În primul rând, microîntreprinderile au nevoie de minim un an de vechime, iar sediul social trebuie să se afle în Regiunea Vest, înregistrat la Oficiul Național al Registrului Comerțului cel târziu la data de 31.12.2021.

„– Solicitantul de finanțare nu are obligații de plată nete neachitate în termen, către bugetul de stat și respectiv bugetul local pentru sediul social și toate punctele de lucru, în ultimele 12 luni și nu are fapte înscrise în cazierul fiscal legate de cauze referitoare la obținerea şi utilizarea fondurilor europene şi/sau a fondurilor publice naționale.

– Solicitantul de finanțare nu a avut activitatea suspendată temporar oricând în anul curent depunerii cererii de finanțare – 2023 și în anul fiscal anterior, respectiv 2022, în conformitate cu informațiile preluate de la Oficiul Național al Registrului Comerțului și cu cele declarate și asumate de către reprezentantul legal al solicitantului de finanțare în Anexa 2_Declarația unică.

– Solicitantul de finanțare a desfășurat activitate pe o perioadă corespunzătoare cel puțin unui an fiscal integral anterior depunerii cererii de finanțare, respectiv a fost înființat cel târziu la data de 31 decembrie 2021, în conformitate cu informațiile preluate de la Oficiul Național al Registrului Comerțului.”

Discuții în privința Programului Regional Vest pe tema ajutorului financiar
Discuții în privința Programului Regional Vest pe tema ajutorului financiar

Codul CAEN trebuie autorizat pentru a fi eligibil în vederea investiției

„1. Solicitantul de finanțare are autorizat codul CAEN eligibil vizat de investiție, la locația de implementare a proiectului, indiferent dacă acesta desfășoară sau nu activitate pe respectivul cod CAEN.

SAU

2. În situația în care investiția pentru care se solicită finanțare presupune înființarea unui punct de lucru nou, la momentul depunerii cererii de finanțare solicitantul de finanțare are:

  • a) codul CAEN eligibil vizat de investiție autorizat fie la sediul social/punctele de lucru existente, fie la terți, iar solicitantul de finanțare își asumă ca la finalul etapei de implementare, să facă dovada autorizării codului CAEN inclusiv la locația de implementare a proiectului.

SAU

  • b) codul CAEN eligibil vizat de investiție înscris în actul constitutiv, iar solicitantul de finanțare își asumă ca la finalul etapei de implementare să facă dovada autorizării codului CAEN la locația de implementare a proiectului.

– Microîntreprinderile sunt definite ca întreprinderi care au un număr mediu de salariați mai mic decât 10 și realizează o cifră de afaceri anuală netă sau dețin active totale de până la 2 milioane de euro, echivalent în lei, în conformitate cu Legea nr. 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării IMM.”

Cel care solicită investiția are nevoie de un număr minim de 1 loc de muncă în anul precedent depunerii proiectului

„– Își asumă creșterea numărului mediu de locuri de muncă cu minim 1, prin crearea la finalizarea implementării proiectului a cel puțin unui loc de muncă nou, legat strict de activitatea finanțată.

– În cazul firmelor de producție, solicitantul trebuie să facă dovada obținerii de venituri ca urmare a încheierii a cel puțin unui contract, fie la 2 ani de la data finalizării proiectului, fie la maxim 3 ani de la data finalizării proiectului, în caz contrar, solicitantul de finanțare va restitui integral valoarea cheltuielilor efectuate pentru activități de extindere a piețelor de vânzare a gamei de produse și servicii oferite, în cadrul contractului de finanțare.”

Alte articole: Adrian Câciu, anunț de ultimă oră de la Bruxelles. România primește o finanțare de 1,4 miliarde de euro

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult