- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Propunerea legislativă de eutanasiere a pisicilor fără stăpân, retrasă din Parlament. Inițiatorul proiectului, ținta mesajelor de amenințare: „Am fost numit ucigaş de pisici, psihopat, ameninţat”

14 Mar, 17:07 • Stefan Simion
Propunerea legislativă de eutanasiere a pisicilor maidaneze înaintată în Parlament de deputatul neafiliat Daniel Toda va fi retrasă de acesta de pe ordinea de zi. Parlamentarul și-a argumentat decizia de a-și retrage proiectul de lege prin faptul că a fost supus unei avalanșe de injurii și amenințări proferate de iubitorii de animale.
Propunerea legislativă de eutanasiere a pisicilor fără stăpân, retrasă din Parlament. Inițiatorul proiectului, ținta mesajelor de amenințare: Am fost numit ucigaş de pisici, psihopat, ameninţat

Propunerea legislativă a lui Toda a stârnit reacții puternice din partea iubitorilor de pisici. Deputatul a cedat la presiunea publică și și-a anunțat pe Facebook intenția de a-și retrage proiectul din Parlament. Acesta a ținut să menționeze faptul că este iubitor de câini și pisici, ba, chiar deține câteva exemplare, dar credea cu tărie că această lege ar fi putut preveni abandonarea pisicilor.

Propunerea legislativă de eutanasiere a pisicilor fără stăpân, retrasă din Parlament

Toda are, de asemenea, convingerea că eutanasierea celor cu boli incurabile le-ar fi scutit de suferință.

„Am trei pisici şi un câine. Pisicile sunt toate de rasă comună şi nu le-am cumpărat, le-am adoptat. Mi-e greu să văd pisici murdare, slabe sau bolnave alergând printre maşini, sperând să găsească o bucăţică de mâncare. Dar, astăzi (miercuri – n.r.), am primit mesaje în care am fost numit ‘ucigaş de pisici’, psihopat, ameninţat în fel şi chip.

De ce? Pentru că am iniţiat un proiect legislativ pentru a reglementa situaţia pisicilor fără stăpân. Fiindcă este reglementată doar situaţia câinilor fără stăpân, unităţile administrativ-teritoriale nu pot aloca fondurile necesare adăpostirii, tratamentului şi sterilizării lor. Mai mult, nu există nici obligaţia microcipării lor, ceea ce permite mai uşor abandonarea lor de către proprietari fiindcă nimeni nu îi poate sancţiona”, a precizat deputatul pe Facebook.

Citeste si Pedeapsă cu închisoarea pentru proprietarii de câini și pisici. O nouă lege a intrat în vigoare

Ce prevedea proiectul de lege

Demersul legislativ propus de Daniel Toda menționa faptul că pisicile lăsate nesupravegheate să fie clasificate ca „animale fără stăpân”, să fie capturate, aduse în adăpsturi și, în anumite cazuri, să fie eutanasiate. Este vorba despre modificarea și completarea OUG nr. 155/2001, care reglementează programul de gestionare a animalelor fără stăpân și care se referă în prezent doar la gestionarea câinilor.

„În sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, expresia ‘animal fără stăpân’ are următoarea semnificaţie – orice câine sau pisică crescut, adăpostit, ţinut pe domeniul public, în locuri publice sau în spaţiile adiacente acestora, în afara proprietăţii stăpânului sau deţinătorului acestuia, necontrolat, nesupravegheat, liber, abandonat, inclusiv identificat prin microcipare sau alt mijloc alternativ de identificare stabilit de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor”, prevedea propunerea legislativă.

Se menționa totodată și faptul că, ăână la efectuarea procedurii de eutanasiere, animalele puteau fi revendicate sau adoptate.

Citeste si Alimentele care sunt otravă pentru câini și pisici. Animalul de companie riscă să moară dacă consumă aceste produse

„Totodată, animalele nerevendicate sau neadoptate vor fi eutanasiate, în baza unei decizii emise de către o persoană împuternicită în acest sens de către primar, în termenul stabilit prin această decizie, dar nu mai mic decât 30 de zile, cu excepţia motivelor medicale justificate de medicul veterinar. Decizia de eutanasiere se emite pentru fiecare animal în parte, după ce se constată că au fost parcurse toate etapele prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă”, mai arăta proiectul.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult