- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Recordul fructelor contaminate! Lanțul Alimentar: pesticidele, la putere în România, regăsite în peste jumătate din producția autohtonă

01 Jun, 20:58 • Constantin Cristina
Fructele și legumele de sezon au fost depistate ca fiind cele mai contaminate alimente, mai exact strugurii de masă, caisele, căpșunele, cireșele.
Recordul fructelor contaminate! Lanțul Alimentar: pesticidele, la putere în România, regăsite în peste jumătate din producția autohtonă

Potrivit Lanțului Alimentar, dintr-un total de 3.278 probe de legume, fructe și cereale au fost depistate în România ca fiind contaminate de pesticide, a informat economedia.ro. Așadar, au fost găsite 828 probe de fructe din producția autohtonă, pe timpul anului trecut. Testele au fost prelevate din toate județele țării.

Citește și: Controale masive în supermarket-uri! Ministerul Agriculturii verifică volumul de legume și fructe proaspete

Recordul fructelor contaminate! Lanțul Alimentar: pesticidele, la putere în România, regăsite în peste jumătate din producția autohtonă

Laboratorul pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante și Produse Vegetale ( LCRPPPV ) a analizat un total de 596 de probe de fructe, din care 384 probe au fost analizate în cadrul Programului național de monitorizare a reziduurilor de pesticide, care este finanțat din fonduri publice. De asemenea, au fost analizate la solicitarea fermierilor 212 probe, care au achitat costurile de analiză.

Din probele găsite în România ca fiind fructe contaminate, în urma controlului oficial, un număr de 205 probe, adică un procent de 53,4% au avut reziduuri de pesticide.

Strugurii pentru vin, 45 din 55, au fost cei mai contaminați cu cele mai multe reziduuri de pesticide, însă sub nivelul maxim admis, putând fi puse la vânzare. Caisele, 19 din 24, cu un procent de 79% în continuare, struguri de masă (28 din 36, procent 78%), piersici (7 din 10, procent 70%), cireșe (17 din 27, procent 63%).

fructe
fructe

În Capitală, fructele găsite contaminate cu pesticide au fost: cipronidil, boscalid, fludioxonil, pirimetanil, carbendazim (ca metabolit al tiofanatului – metil), tebuconazol, fluopiram, fluopicolide. Ponderea cea mai mare au avut-o pesticidele din categoria fungicidelor. În 2022, procentul de probe cu reziduuri de pesticide în sectorul fructe a scăzut, față de 2021, de la 53,7% la 53,4%.

Raportul nu prezintă date despre numărul de probe de alimente cu reziduuri de pesticide analizate la cererea fermierilor, rezultatele fiind publicate per total: 187 (33,3%) probe cu reziduuri de pesticide din cele 561 probe de aceste alimente.

Alte articole: Prețul revoltător al unui kilogram de corcodușe! Românii și-au luat adio de la fructele copilăriei