- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Salariul minim ar putea să scadă de la 1 ianuarie 2024 pentru 1,5 milioane de români. Cine sunt cei afectați

10 Dec, 09:10 • Bumbeneci Diana
Salariul minim ar putea să scadă de la 1 ianuarie 2024, deși în octombrie abia crescuse. Sunt 1,5 milioane de angajați pe listă.
Salariul minim ar putea să scadă de la 1 ianuarie 2024 pentru 1,5 milioane de români. Cine sunt cei afectați

Salariul minim ar putea să scadă de la 1 ianuarie 2024, după ce abia a crescut în octombrie. Peste un milion de angajați din România riscă să se lovească de noi schimbări.

Românii se vor confrunta cu schimbări privind salariul minim

Salariul minim ar putea să scadă cu 83 de lei de la 1 ianuarie, dacă Guvernul nu prelungește facilitarea scutirii de taxe pentru 200 de lei din salariu. Executivul ia în calcul mai multe soluții acum pentru ca salariul minim pe economie să nu scadă de la 1 ianuarie 2024.

Salariul minim pe economie a fost majorat pe 1 octombrie, cu 181 de lei bani în mână, însă ar putea să scadă de la 1 ianuarie 2024 cu 83 de lei.

Totul din cauza faptului că acea facilitate de 200 de lei, scutire de taxe din salariul minim, ar putea să fie eliminată la 1 ianuarie 2024.

În prezent sunt luate în calcul două mari variante. Una din ele ar fi să rămână păstrată această facilitate, lucru puțin probabil, pentru că Executivul trebuie să elimine treptat facilitățile fiscale, potrivit angajamentelor din PNRR (planul național de redresare și reziliență).

Salariul minim
Salariul minim

O a doua variantă este aceea să demareze o nouă rundă de negocieri cu sindicatele, cu patronatele, astfel încât să fie majorat din nou salariul minim, pentru ca angajații să nu piardă 83 de lei din majorarea pe care au primit-o la 1 octombrie.

De asemenea, apare o altă schimbare de la 1 ianuarie 2024: angajații care timp de doi ani au fost plătiți cu salariul minim pe economie trebuie să beneficieze de o majorare.

Poți citi: VIDEO. Sorin Grindeanu promite că Strabag va deschide până la finalul anului drumul expres de legătură între Oradea și Autostrada Transilvania

Apare această schimbare pentru că legea care este în vigoare spune că un angajator poate să ofere salariul minim pe economia aceluiași angajat doar pe durata a doi ani. Conform ultimelor statistici, în România sunt aproximativ 1,5 milioane de angajați care sunt plătiți cu salariul minim pe economie.

Acest salariu are o valoare brută de 3.300 lei, însă în mână angajații primesc aproximativ 2.080 lei, bani pe care statul a decis să-i majoreze la 1 octombrie.

  • Salariul minim ar putea să scadă de la 1 ianuarie 2024
  • Salariul minim brut: 3.300 lei brut
  • 200 de lei scutiți de taxe
  • Salariul minim net: 2.079 lei, în prezent
  • Salariul minim posibil, din 1 ianuarie 2024
  • Salariul minim brut: 3.300 lei brut
  • Salariul minim net: 1.996 lei.

Ai mai putea citi: Jobul de coordonator de curieri a cucerit românii. Cum să câștigi simplu 1000 de euro pe lună

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult