- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Schimbări majore de la 1 septembrie privind pensiile românilor. Data oficială până la care sunt valabile grupele de muncă

23 May, 13:26 • Fundeanu Madalina
Noua lege a pensiilor, marea problemă a pensionarilor din România. S-a aflat data oficială până la care sunt valabile grupele de muncă.
Schimbări majore de la 1 septembrie privind pensiile românilor. Data oficială până la care sunt valabile grupele de muncă

Noua lege a pensiilor a stârnit multe discuții în rândul pensionarilor, care sunt nemuțumiți că grupele nu vor mai conta deloc la recalcularea pensiei. Astfel, seniorii nu primesc nici bani, nici puncte în plus la recalcularea din septembrie în situația în care au muncit în grupa I sau în grupa II, conform Newsweek.ro.

Modificările aduse de noua lege a pensiilor. Data limită până când sunt valabile grupele de muncă

De asemenea, seniorii pot observa că după recalculare vor primi pensii mai mici, din cauza faptului că nu au muncit un număr mare de ani. Recalcularea care va avea loc la 1 septembrie îi favorizează pe acei pensionari care au petrecut un număr mare de ani în câmpul muncii.

Prin urmare, cei care au muncit mai puțini ani (cum ar fi 25 de ani) pentru că au fost la grupa I sau II, nu vor primi în plus puncte de stabilitate sau bonus. Acest aspect reprezintă cea mai mare schimbare adusă de noua lege a pensiilor. Un punct este echivalentul a 81 de lei.

Punctele de stabilitate sau bonus se acordă doar celor care au muncit mai mult de 25 de ani, dar cele mai multe puncte bonus sau de stabilitate le vor primi pensionarii care au muncit peste 35 de ani.

Important de menționat este că grupele de muncă nu aduc bani în plus la pensie, dar ajută la pensionarea mai rapidă.

Citește și: Guvernul confirmă oficial creșterea salariilor pentru o categorie de români! Marcel Ciolacu: „Era corect să luăm o decizie în raport cu cât permit finanțele țării în acest an”

pensii
pensii

Cei care au avut grupe de muncă vor avea, pe de ală parte, mai multe puncte de contributivitate, întrucât au contribuit mai mult având un salariu mai mare.

„E drept că la condițiile generale – fiindcă de exemplu la anumite categorii – mineri sau respectiv cei din zonele de radiații sunt alte condiții, dar pentru condițiile generale reducerea vârstei era de 13 ani pentru condiții speciale, acum este de 10. Iar condițiile deosebite erau de 10 ani, acum este de 7.

Absolut toți pensionarii care au beneficiat de grupe de muncă își păstrează drepturile. Noua lege dispune doar pentru viitor. Deci de acum încolo vor fi aceste condiții”, a declarat Simona Bucura Oprescu.

Potrivit sursei citate, pensionarii care au lucrat în condiții grele de muncă, care au avut grupe de muncă, dar nu au suficienți ani munciți, nu vor avea pensiile majorate.

Aceștia nu vor avea puncte de stabilitate sau bonus, căci acestea se dau doar după 25 de ani de muncă. Aceste puncte de stabilitate sunt garanția că pensia va crește la recalculare. De asemenea, seniorii aflați în această situație ar trebui să piardă o sumă de bani la pensie, după recalculare, deoarcere au mai puțini ani în câmpul muncii.

Prin urmare, legea pensiilor spune că, în cazul în care cineva ar pierde din bani la recalculare, va rămâne cu pensia pe care o are în prezent.

„Nu se dau puncte de stabilitate în plus pentru pensionarii care au muncit la grupe de muncă. Puncte de stabilitate se dau doar pentru anii efectiv munciți, indiferent de grupă”, a confirmat ministrul Bucura Oprescu.

Vezi și: Este decizia crucială pentru românii care urmează să se pensioneze în viitor. Simona Bucura Oprescu: „Deci de acum încolo vor fi aceste condiții”