- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Seceta deja lovește România! Fermierii se tem că pierd culturile

13 May, 23:01 • Bumbeneci Diana
Primele semne de secetă se văd în România. Fermierilor le este teamă că vor rămâne fără culturi.
Seceta deja lovește România! Fermierii se tem că pierd culturile

Deși abia a început primăvara, dar Europa este deja în criză de apă. Probleme sunt deja și în teritoriu. Fermierii români se tem că, din lipsa ploilor, culturile vor fi puține, așa că vom ajunge să importăm tot mai multe alimente din afară, anunță Digi24.

Fermierii deja sunt afectați de secetă

Iarna mult prea blândă față de alți ani, fără zăpadă, a scăzut mult debitele râurile din mai multe regiuni ale Europei, inclusiv în România. Chiar dacă în ultimele săptămâni, a mai plouat în sud-estul țării, fermierii spun că pământul ar fi avut nevoie de cantități de apă de trei ori mai mari.

Anul trecut tot la fel, în perioada asta culturile arătau binișor, era o umiditatea satisfăcătoare, dar a urmat o seceta de 3 luni de zile și atunci n-am avut ce să mai facem, sperăm ca anul ăsta să nu se repete istoria pentru că ar fi foarte dificil să ne revenim după 2 ani identici și după un 2020 care a fost la fel”, spune Alin Dumitrache, fermier din Galați.

Te mai poate interesa și: Vestea zilei pentru toți românii cu rate! BNR anunță ce se întâmplă azi, 10 mai, cu indicele ROBOR

Seceta a produs pagube importante în agricultură
Seceta

Deja își arată colții seceta. Săptămânal ar trebui 20 de litri, pentru că încă nu avem apă, depozit de apă în sol, nu avem suficientă apă din iarnă, din primăvară”, spune un alt fermier, Gică Dumitrache.

La ora actuală, recoltele şi vegetaţia nu sunt afectate, însă situaţia ar putea deveni critică în lunile următoare dacă anomaliile de temperatură şi precipitații persistă. Cele mai afectate județe sunt cele din sud-estul țării. Fermierii se plâng că nu reușesc să facă față secetei nici cu sistemele de irigații.

Dacă nu ai apă, poți să-i dai cu lapte, cu miere de albine, nu contează. De vreo 7 ani, cred că 2021 a fost un an cât de cât corect pentru agricultura pe care o facem, pentru că facem agricultură de performanță. Cam suntem Cenușăreasa României când vine vorba de agricultură aici în zona noastră Vaslui, Galați, Vrancea, cu parte din Buzău, Bacău, cam noi suntem ăștia cei mai amărâți”, mai spune Alin Dumitrache.

Începând cu luna iulie, un sfert din continent suferă din cauza secetei. Cele mai afectate regiuni sunt Spania, Franța, Italia, Grecia. Specialiștii avertizează că probleme mari din cauza lipsei de apă vor fi și în Bulgaria și România.

Te mai poate interesa în acest context și: Este nevoie de forță de muncă! 20.000 de joburi noi pentru români, iar salariile sunt foarte bune!

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult