- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, despre legea care elimină inechităţile salariale: „Vă asigur că va fi gata la timp”

15 Mar, 15:46 • Russo George
Ministrul Muncii Simona Bucura Oprescu a declarat despre legea salarizării unitare că îşi propune ca în perioada următoare să finalizeze partea de dialog social, după care, împreună cu colegii săi din minister, vor începe reaşezarea coeficienţilor salariali în funcţie de familiile ocupaţionale.
Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, despre legea care elimină inechităţile salariale: Vă asigur că va fi gata la timp

Bucura Oprescu a precizat că în această săptămână va avea loc şi o întâlnire cu reprezentanţii Băncii Mondiale şi cei ai sindicatelor pe tema anexei 1, având în vedere că legea salarizării este aferentă cererii de plată nr 4 din PNRR.

”Ne propunem să finalizăm această parte de dialog social, după care trecem efectiv la reaşezarea coeficienţilor în cadrul familiilor ocupaţionale. Noua lege trebuie să elimine inechităţile din sistemul de salarizare”, a precizat Simona Bucura Oprescu la Prima News.

Nu în ultimul rând, aceasta spune că legea salarizării aferentă cererii în plată numărul 4 din PNRR este în continuare în lucru.

Simona Bucura-Oprescu a dat asigurări că legea va fi gata la timp. În contextul acestei legi, cel mai mare salariu va fi al președintelui țării, în plus, ministrul Muncii spune că legea salarizării va avea și o parte de ține de performanță.

Concret, noile salarii la stat vor consta din două elemente distincte: o componentă fixă și o componentă variabilă. În cadrul acestui demers, remunerațiile românilor vor depinde de performanță odată cu implementarea noii legi a salarizării.

Citeşte şi: Ministerul Sănătăţii anunţă indemnizaţii de 1.000 de lei pentru medicii specialişti şi primari care efectuează gărzi

Practic, o porțiune a salariului va fi constantă, aceeași în fiecare lună. Cealaltă parte va varia în funcție de rezultatele muncii.

De asemenea, prevederile noului act normativ includ acordarea de sporuri de maximum 20%. Însă, se impune ca niciun salariu să nu-l depășească pe cel al președintelui, iar ierarhizarea va fi revizuită în funcție de complexitatea sau importanța muncii desfășurate.

În aceste circumstanțe, unele venituri ale angajaților din sectorul public pot înregistra o reducere semnificativă.

În opinia sa, Bogdan Glăvan afirmă că riscul cel mai mare se manifestă în cazul angajaților care primesc numeroase sporuri succesive pentru expunerea la radiații sau condiții vătămătoare. El adaugă că este evidentă diminuarea acestor sporuri, și se așteaptă ca salariile în acele cazuri să scadă.

Astfel, „Riscul cel mai mare apare la angajații care beneficiază de multe sporuri succesive, de radiații, de  condiții vătămătoare. Evident că se operează tăierea acelor sporuri şi ne așteptam ca salariul acolo să scadă”, spune Bogdan Glăvan, profesor de economie.

Citeşte şi: Ministrul Muncii, la Bruxelles: Care este rolul investițiilor sociale în consolidarea unei coeziuni interne în cadrul UE