- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Start la înscrierile pentru programul Casa Verde! Ministrul Mediului anunță când pot fi depuse documentele

05 Apr, 16:33 • Lupu Alexandra
Ministrul Mediului aduce vestea așteptată de români! Așa cum arată primele informații, înscrierile pentru programul Casa Verde încep din această lună.
Start la înscrierile pentru programul Casa Verde! Ministrul Mediului anunță când pot fi depuse documentele

Ministrul Mediului anunță care este data de începere a înscrierilor în programul Casa Verde 2023. Conform ultimelor informații, dosarele pot fi depuse încă din această lună, așa cum relatează ziare.com.

Încep înscrierile în programul Casa Verde

Tanczos Barna a declarat oficial când încep înscrierile pentru programul Casa Verde 2023. Instalatorii pot depune dosarele cu scopul finanțării pentru instalarea panourilor fotovoltaice începând cu 28 aprilie.

Mai mult decât atât, înscrierea pentru persoanele fizice începe cu data de 5 mai, așa cum confirmă Ministrul Mediului. Barna le transmite companiilor care instalează panourile fotovoltaice că ediția din 2023 nu va fi deloc mai dificilă decât înainte, ci dimpotrivă. În aceleași rânduri, ministrul a precizat că aplicația informatică pentru programul Casa Verde nu este încă pregătită.

Citește și despre următorul subiect: Panouri fotovoltaice 2023. Modificări importante în programul „Casa Verde Fotovoltaice”. Tichetele se dau pe regiuni

Barna a menționat că, după data de 5 mai, cererile de finanțare și dosarele vor putea fi depuse de românii interesați din două în două zile pentru fiecare regiune în parte. Astfel, aplicațiile nu vor putea fi înregistrate în același timp. În aceeași ordine de idei, ministrul a precizat că bugetul pentru fiecare zonă se va stabili în raport cu numărul de case individuale care sunt intabulate pentru fiecare regiune.

„În niciun caz nu este mai îngreunat, înţeleg supărarea unor instalatori care nu mai decid ei cine să beneficieze de această finanţare.

Programul porneşte cu înscrierea instalatorilor, pe 28 aprilie, cu lansarea primului apel de cereri de finanţare pe 5 mai, după care, din două în două zile, se vor lansa, pentru fiecare regiune în parte.

Descărcăm de o presiune sistemul informatic astfel încât nu toată ţara aplică în acelaşi timp, ci aplicaţiile, cererile de finanţare se vot încărca de către beneficiari pe regiuni.

Bugetul pe regiuni se stabileşte proporţional cu numărul de case individuale intabulate pe fiecare regiune în parte”, declară Barna.

Casa Verde
Casa Verde

Ministrul Mediului a precizat că, pe parcursul anului trecut, instalatorii erau responsabilii care decideau cine poate fi înscris în programul Casa Verde și cine nu. Din acest puncte de vedere, Barna spune că procedurile au fost unele greșite, tocmai de aceea, apelurile pentru proiectele respective au fost închise. Anul acesta, românii interesați trebuie să încarce în aplicația specifică copie după buletinul de identitate și extrasul de carte funciară, dar de asemenea, trebuie să demonstreze că nu au datorii la bugetul de stat sau cel local pentru a putea înainta cererea.

„A fost un model greşit pe care a trebuit să-l ducem la bun sfârşit pentru că a fost pe o finanţare parţial europeană şi unde regulile au fost stabilite de la bun început şi ele nu puteau fi modificate în timpul jocului. Am închis acel apel de proiecte. (…)

Anul acesta se încarcă buletinul de identitate şi extrasul de carte funciară, acestea sunt cele două documente cu care se poate încărca orice cerere de finanţare, trebuie să demonstreze în acelaşi timp că nu are datorii la bugetul local şi la bugetul de stat, atât”, declară Ministrul Mediului.

Vezi și: Programul „Casa Verde Fotovoltaice” 2023 lansat cu modificări majore. Ce se schimbă pentru români