- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Stațiunile balneare din România, adevărate bijuterii. Pot face concurență serioasă celebrelor spa-uri europene

22 Jan, 15:58 • Andrei Alina
România găzduiește numeroase stațiuni balneare. Între ele și Băile Lipova, din județul Arad, care au fost comparate în anul 1927 cu unele din Germania, și anume Bad Nauheim, un celebru oraș balnear german situat la nord de Frankfurt.
Stațiunile balneare din România, adevărate bijuterii. Pot face concurență serioasă celebrelor spa-uri europene

Stațiunile balneare din România, adevărate bijuterii. Băile Lipova, aflate în județul Arad, au o istorie fascinantă care le-a adus faima și recunoașterea internațională. Au fost considerate o bijuterie a României, fiind comparate cu celebrul Bad Nauheim.

Stațiunea balneo-climaterică Lipova își are rădăcinile în anul 1892, iar dezvoltarea acesteia a inclus construirea pavilioanelor pentru cazare și amenajarea facilităților pentru tratamente în apele minerale. Cu timpul, Băile Lipova au devenit o destinație cunoscută pentru cei în căutare de vindecare și relaxare.

Într-un anunț publicitar din 1927, conducerea Băilor Lipova a făcut o comparație îndrăzneață între stațiunea românească și Bad Nauheim din Germania. Conform istoricului Andrei Ando, această comparație a fost menționată în ziarul bucureștean „Lumea„. Anunțul sublinia similitudinea între cele două locuri, subliniind izvoarele radioactive, feruginoase și bogate în acid carbonic ale Băilor Lipova, a căror eficiență terapeutică era comparabilă cu cea a Bad Nauheim, potrivit Adevărul.

Citește și: Stațiunile de schi din Europa cu cele mai mici prețuri! România nu se află în top

În prezent, faima și frumusețea de altădată a Băilor Lipova au dispărut. Primarul orașului Lipova, Florin Pera, a adus în atenție faptul că obiectivele din stațiune au fost instrăinate, iar infrastructura a suferit deteriorări. Odată cu pierderea spațiilor de cazare, baza de tratament a fost afectată, iar colaborările cu entitățile private s-au dovedit dificile. Revitalizarea Băilor Lipova ar putea contribui la promovarea turismului în regiune și la conservarea patrimoniului istoric și cultural al acestei stațiuni.

Citește și: Staţiunile montane au de aproape patru ori mai multe unităţi de cazare faţă de acum 15 ani. Cu cât au crescut și încasările din taxe și impozite

În momentul de față mai există doar secția recuperare. Nu acuz pe nimeni, pentru că la data la care au fost înstrăinate obiectivele din stațiune sunt convins că nu erau atâtea oportunități financiare la nivel de UAT-uri. Nu acuz, dar nici nu disculp. Ceea ce s-a întâmplat pe porțiuni a distrus circuitul. Tot ce înseamnă obiective din băile Lipova s-au instrăinat. Logic ar fi ca pentru a nu se dărâma să faci ceva să le pui în valoare. Nemaiavând spații de cazare nu ai mai putut face nici bază de tratament. Am încercat o colaborare dar sunt multe private și e destul de complicat. E nevoie de o investiție foarte serioasă. Ne dorim o formă de organizare ca să accesăm proiecte pe turism în regiune”, spunea primarul oraşului Lipova, Florin Pera.