- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Suedia susține România pentru intrarea în Schengen. Preşedinţia suedeză a Consiliului UE: „În final putem ajunge la un acord”

09 Mar, 16:43 • Lupu Alexandra
Suedia susține că este extrem de angajată în extinderea spațiului Schengen, prin aderarea României și a Bulgariei. Președinția țării din Consiliul UE a confirmat că va continua demersurile pentru îndeplinirea acestui obiectiv.
Suedia susține România pentru intrarea în Schengen. Preşedinţia suedeză a Consiliului UE: „În final putem ajunge la un acord”

Cresc șansele României de a intra în spațiul Schengen? Președinția suedeză a Consiliului UE a afirmat că este extrem de angajată în ceea ce privește extinderea, astfel, este vizată aderarea statului român și a Bulgariei, transmite stiripesurse.ro. Suedia a anunțat că va continua demersurile pentru îndeplinirea obiectivelor.

Suedia sprijină România pentru aderarea la Schengen

Ministrul justiției suedez a relatat înainte de a avea loc reuniunea Consiliului de Justiție și Afaceri Interne (JAI) că președinția Consiliului UE este extrem de angajată în extinderea spațiului Schengen, prin aderarea României și a Bulgariei. În acest sens, Gunnar Strommer a confirmat că va continua toate demersurile necesare pentru atingerea și îndeplinirea acestui scop.

În același discurs, acesta a menționat că rămâne de văzut dacă dezvoltarea se află pe agenda Consiliului JAI din luna iunie. Cu toate acestea, Strommer a precizat că s-au făcut întâlniri cu România și Bulgaria, dar și cu Olanda și Austria, încă de la începutul lunii ianuarie, mai exact, atunci când Suedia a preluat președinția semestrială în Consiliul UE, tocmai cu scopul de a se ajunge la un acord comun.

Citește și: Intrăm în Schengen? Care sunt șansele de reusiță ale României. Eurodeputatul a dat anunțul în instanță

Suedia susține că este extrem de angajată în extinderea spațiului Schengen
Suedia susține că este extrem de angajată în extinderea spațiului Schengen

„Rămâne de văzut (dacă extinderea Schengen se va afla pe agenda Consiliului JAI din iunie, n. r.). Ceea ce am spus este că suntem foarte angajaţi faţă de realizarea procesului de extindere a Schengen şi am început în ianuarie prin a avea întâlniri cu ţările vizate, respectiv România şi Bulgaria, dar şi cu Austria şi Olanda, întrucât acestea au fost ţările care nu au fost pregătite să aprobe extinderea până acum.

Aşadar, vom continua discuţiile noastre, am impresia că şi ţările vizate discută între ele şi vom facilita, ca preşedinţie, acele discuţii într-o manieră în care în final putem ajunge la un acord”, spune Strommer.

Pe agenda Consiliului JAI de astăzi și mâine nu se află extinderea spațiului Schengen. Reuniunea de pe parcursul acestei zile este prima care va avea loc de la momentul în care România și Bulgaria au avut parte de un eșec, având în vedere că nu a fost posibilă aderarea, mai exact, din luna decembrie a anului trecut. În cazul țărilor menționate, nu a existat unanimitate, chiar dacă acestea au respectat condițiile tehnice impuse, iar acest lucru a fost admis de Comisia Europeană încă din 2011. Austria și Olanda s-au opus situației, susținând că Bulgaria nu este pregătită.

Vezi și: A început oficial campania națională de strângere de semnături pentru aderarea României la Schengen. Eugen Tomac: „Toți cetățenii să semneze petiția „România merită în Schengen”