- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Sumele colosale încasate de vicepremierul Marian Neacșu, doar din două ședințe lunare ale Exim Banca Românească

19 Jun, 21:07 • Constantin Cristina
Vicepremierul Marian Neacșu a încasat anul trecut o sumă colosală doar de la un comitet obscur al Exim Banca Românească.
Sumele colosale încasate de vicepremierul Marian Neacșu, doar din două ședințe lunare ale Exim Banca Românească

Vicepremierul Marian Neacșu a încasat 52.000 de euro, echivalentul a 257.916 lei din doar două ședințe ale băncii de stat Exim Banca Românească, potrivit obligațiilor asumate, a informat economedia.ro.

Venitul încasat de oficial depășește cu 50% salariul încasat anul trecut pe funcția de șef al Secretariatului General al Guvernului, încasând aproape 170.000 lei.

Vezi și: Necunoscuții milionari în crypto au disparut și nu mai „sparg” milioane de dolari, se plâng cluburile de fițe din Miami. „Au vrut să arate că nu aveau nicio limită”

Sumele colosale încasate de vicepremierul Marian Neacșu, doar din două ședințe pe lună ale Exim Banca Românească

Așadar, potrivit informațiilor aduse de sursa citată, Neacșu primea în fiecare lună 4.360 de euro, echivalentul a 21.500 lei, anul precedent, conform declarației de avere pentru 2022.

Neacșu are un trecut politic complex, cu opriri în diverse funcții publice, fiind inclusiv consilier onorific al Prim-Ministrului în perioada 2017-2019 (cu premieri PSD). Exclus din PSD după ce l-a contestat pe fostul lider Liviu Dragnea, trecut o perioadă la Pro România și apoi revenit în PSD, Neacșu a fost numit în iunie 2019 la șefia Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), conform Europa Liberă.

Marian Neacșu, declarație de avere
Marian Neacșu, declarație de avere

Publicația notează că, înainte de a fi exclus din PSD, Neacșu a fost mâna dreaptă a liderului PSD Liviu Dragnea, fiind cel care a dat citire, în noiembrie 2017, la Herculane, documentului despre așa-zisul stat paralel și ilegitim, în care explica faptul că programul de guvernare al PSD nu a putut fi îndeplinit din cauza opoziției unor „personaje” membre ale unui așa-zis stat paralel și ilegitim „care încearcă să preia controlul asupra puterii politice legitim constituite”, a notat sursa citată.

Mai mult, Neacșu a fost condamnat cu suspendare, în 2016, pentru conflict de interese pentru că și-a angajat fiica la biroul său de parlamentar.

Potrivit CV-ului oficialului, nu există nicio funcție care să aibă legătură cu sectorul bancar și totuși a ocupat funcții în acest domeniu.

CIFGA – Comitetul Interministerial de Finanțări, Garanții și Asigurări – este un comitet al EximBank, care are 15 membri, printre care se numără o serie de reprezentați ai Executivului – după președinte și vicepreședinți, lista de membri se deschide chiar cu Secretarul General al Guvernului, oricare ar fi el, conform unei hotărâri de guvern din 2007. Fiecare dintre cele 15 persoane din componența comitetului primește 20% din salariul lunar al preledintelui Băncii Exim.

Traian Halalai, președintele Exim Banca Românească, a încasat anul trecut un venit de 1.031.664 (circa de 208.055 euro), adică lunar a încasat circa 85.972 de lei (17.337 de euro). El este și membru al Comitetului Interministerial de Finanțări, Garanții și Asigurări (CIFGA) de la Exim Banca Românească, funcție de unde a mai încasat anul trecut încă 257.916 lei (circa 52.013 lei) anul trecut. Acesta mai deținea și un mandat la Banca Românească, de unde a primit anul trecut 12.636 lei, a detaliat sursa citată.

Alte articole: Cum se feresc de inflație milionarii lumii?! Cumpără masiv ceasuri de lux elvețiene! Exporturile au atins cel mai ridicat nivel din istorie