- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Supărați că medicii și profesorii au primit mai mulți bani la salariu, polițiștii cer venituri mărite. „situație alarmantă și fără precedent, care trebuie să-i aducă cu picioarele pe pământ pe decidenții noștri politici și militari”

01 Aug, 23:10 • Bumbeneci Diana
Polițiștii cer un avans din noua Lege a Salarizării, pe modelul primit de profesori și angajații din Sănătate
Supărați că medicii și profesorii au primit mai mulți bani la salariu, polițiștii cer venituri mărite. „situație alarmantă și fără precedent, care trebuie să-i aducă cu picioarele pe pământ pe decidenții noștri politici și militari”

Polițiștii vor mai mulți bani la salariu și avertizează din nou Guvernul. Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) din Ministerul Afacerilor Interne (MAI) solicită oficial ca salariul de funcție al agentului debutant să înceapă de la salariul mediu pe economie, în sus, având în vedere și intenția de plafonare a nivelului total al sporurilor la 20%.

Polițiștii vor și ei salarii mai mari

În acest context, polițiștii acuză că Executivul condus în prezent de Marcel Ciolacu a mărit salariile angajaților din Sănătate și Învățământ, dându-le un „un avans chiar din noua lege a salarizării”, în vreme ce pentru salariații din sistemul de Ordine Publică, Apărare și Securitate Națională nu s-a aplicat nici măcar actuala Lege a Salarizării.

Ce transmite SNPPC:

„Am văzut cu toții cum, în ultima perioadă, mai multe categorii profesionale au intrat integral în grila de salarizare a Legii-cadru 153/2017. Mai mult decât atât, familiile ocupaționale Sănătate și Învățământ, în urma unor mișcări de protest, care au culminat cu greve, au primit ,,un avans” chiar din noua lege a salarizării, pe care Guvernul o are doar în proiect.

În urmă cu două luni, la data de 30 mai 2023, MAI a emis un comunicat de presă – https://www.mai.gov.ro/comunicat-de-presa-803/ -, în care a precizat că, la prima rectificare bugetară din anul 2023, va fi aplicată integral grila de salarizare (în ceea ce privește sporurile și indemnizațiile) și pentru Anexele VI și VIII din Legea-cadru 153/2017, respectiv pentru polițiști, militari și PC.

Vezi și: Noi orașe adăugate pe harta dezvoltatorilor de spații de retail în 2023. Ce zone din România au cucerit piața

Polițiștii cer salarii mai mari
Polițiștii cer salarii mai mari

În așteptarea proximei rectificări bugetare – ce se va face prin emiterea unei OUG, care trebuie să prevadă calculul sporurilor și indemnizațiilor la nivelul grilelor de salarizare actuale -, luni 7 august 2023, va avea loc prima ședință, la Ministerul Muncii (responsabil de inițiative legislative în materie de salarizare), cu structurile sindicale din familia ocupațională Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională, pentru a ne fi prezentat draftul noii legi a salarizării bugetarilor. Considerăm că, pentru a ieși din capcana defectuoasă a ultimilor 13 ani, este absolut necesar ca emiterea unei noi legi a salarizării bugetarilor să vină după aplicarea integrală a celei actuale (Lg. 153/2017).

Totodată, în noua lege a salarizării bugetarilor, familia ocupațională AOPSN trebuie sa fie așezată la un nivel ancorat în realitatea geopolitică și militară a anului 2023, nu așa cum s-a întâmplat în ultimii doi ani! De aceea, vom susține ca noile grile de salarizare sa aibă ca principii de bază:
1 – salariul de funcție al agentului debutant să înceapă de la salariul mediu pe economie, în sus, având în vedere și intenția de plafonare a nivelului total al sporurilor la 20%;

2 – având în vedere că, la baza piramidei sociale se află nevoia de siguranță a tuturor cetățenilor și a statului, în contextul războiului de la nord-estul graniței României și a Uniunii Europene, al amplificării fenomenului infracțional și al diversității problemelor sociale actuale, nevoia de apărare, ordine și siguranță publică este una primordială, iar ca atare trebuie avute în vedere două scopuri esențiale ale noii legi, care să consolideze dinamica de resurse umane: menținerea în sistem a oamenilor cu experiență, care pot oferi expertiză și rezultate de certă valoare, precum și atragerea tinerilor către această familie ocupațională de risc și vocație, pentru că, în ultima perioadă, locurile de la școlile de formare profesională a agenților de poliție și a subofițerilor MAI/MApN se ocupă doar în procent de cca. 50%, situație alarmantă și fără precedent în România, care trebuie să-i aducă cu picioarele pe pământ pe decidenții noștri politici și militari”

Vezi și: Noi orașe adăugate pe harta dezvoltatorilor de spații de retail în 2023. Ce zone din România au cucerit piața

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult