- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Taxe pentru apa de ploaie, la tarife echivalente cu cele ale apei potabile. Cum s-a ajuns la acest lucru

11 Mar, 09:30 • Fundeanu Madalina
Clujenii sunt obligați să achite taxe pentru apa de ploaie la aceleași tarife cu cele ale apei potabile. Situația ridică numeroase semne de întrebare și indignare în rândul cetățenilor.
Taxe pentru apa de ploaie, la tarife echivalente cu cele ale apei potabile. Cum s-a ajuns la acest lucru

Localnicii orașului Cluj Napoca sunt puși față în față cu o situație neplăcută: sunt obligați să achite taxe pentru apa de ploaie la aceleași tarife cu cele ale apei potabile, un fenomen care ridică numeroase semne de întrebare și indignare în rândul cetățenilor, relatează playtech.ro.

Taxare inexplicabilă pentru apa de ploaie și răspunsuri vagi

Cetățenii din Cluj își exprimă nemulțumirea față de practica stranie a companiei locale de apă, care îi taxează pentru apa de ploaie ca și cum ar fi apă potabilă.

Situația este cu atât mai revoltătoare pentru locuitorii din cartierul Bună Ziua. Aici, un clujean a fost taxat cu 22 de lei lunar pentru apa de ploaie, în condițiile în care precipitațiile au fost minime.

„Să vedeți ce amuzant este la casă când plătești apa pluvială mai mult decât cea consumată+canal și nu îți scade factura sub 250 lei nici când ești plecat 2 săptămâni de acasă. Se calculează în funcție de ce volum de precipitații raportează nu ştiu ce Agenție – este pe site-ul lor modalitatea de calcul, în funcție de suprafața acoperișului. Hoție pe față”, mai spune un clujean, potrivit Ştiri de Cluj.

Citește și: Grevă de proporții la Lufthansa. Aproape 100.000 de pasageri vor fi afectați

taxe pe apa de ploaie
taxe pe apa de ploaie

Indignarea oamenilor este amplificată de răspunsurile vagi sau amuzante primite de la autorități sau de la compania de apă. Unul dintre locuitorii care a făcut plângere a primit un răspuns în care i s-a explicat că taxarea se bazează pe raportările Agenției Naționale de Meteorologie, indiferent de condițiile meteorologice reale.

„Eu am făcut plângere la ei (n.r compania de apă), și mi-au răspuns că se ia după ce transmite ANM, plouă sau nu depinde de ce zice Busu”, mai spune un clujean.

De asemenea, cetățenii sunt sfătuiți să nu folosească apa pentru udarea grădinilor, în ciuda faptului că sunt taxati pentru apa de ploaie colectată pe acoperișurile lor, ceea ce ridică întrebări legate de echitatea și raționalitatea sistemului de taxare.

Din păcate, situația șocantă din Cluj nu este un caz izolat, ci reflectă o problemă mai amplă cu care se confruntă multe comunități: gestionarea ineficientă și adesea inechitabilă a resurselor de apă. Povestea locuitorilor din Cluj scoate în evidență nevoia urgentă de transparență, corectitudine și adaptare a politicilor de mediu și taxare la realitățile secolului 21, unde conservarea resurselor naturale și sustenabilitatea ar trebui să fie la ordinea zilei.

În lipsa unor soluții clare și a unui dialog deschis între autorități și cetățeni, frustrarea și neîncrederea continuă să crească, ceea ce pune presiune pe sistemul de gestionare a apei și cerând măsuri imediate pentru corectarea acestor discrepanțe evidente.

Vezi și: Normele de aplicare a legii pensiilor au fost publicate în Monitorul Oficial. Iată ce este nou