- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Timiş, în topul judeţelor cu potenţial agricol ridicat. Care sunt avantajele care îi atrag pe investitori aici

16 Apr, 23:22 • Adrian Popovici
Judeţul Timiş se află în topul judeţelor cu potenţial agricol ridicat. O analiză recentă arată că această regiune are cele mai mari suprafețe agricole din țară, 693.034 hectare.
Timiş, în topul judeţelor cu potenţial agricol ridicat. Care sunt avantajele care îi atrag pe investitori aici

Județul Timiș se află pe primul loc într-o analiză a zonelor cu cel mai mare potențial agricol din România, fiind lider în ceea ce privește suprafața agricolă, 693.034 de hectare. În plus, județul se clasează pe locul doi în privința suprafeței terenurilor cultivate în mod ecologic. Aceste concluzii provin dintr-o analiză realizată de CBRE, o companie de consultanță în domeniu, transmite Agerpres.

Regiunea din vestul României atrage tot mai mult atenția investitorilor, cu o creștere semnificativă în interesul acestora. După cum arată statisticile, județul Timiș a contribuit cu 5% din totalul tranzacțiilor cu terenuri agricole la nivel național în anul 2023.

„Județul Timiș, cu un potențial agricol semnificativ din punct de vedere al condițiilor climatice favorabile și solurilor fertile, atrage interesul investitorilor datorită oportunităților de dezvoltare ale zonei. În anul 2023, tranzacțiile cu terenuri agricole în județul Timiș au reprezentat 5% din totalul per țară. Mai mult, în primele două luni ale acestui an au fost încheiate aproximativ 850 de tranzacții, marcând o creștere de 31% comparativ cu perioada similară a anului precedent”, declară Mădălin Aresmerițoaie, Senior Consultant Industrial & Logistic Services, CBRE România.

În județul Timiș sunt 693.034 hectare de teren agricol.
În județul Timiș sunt 693.034 hectare de teren agricol.

Citește și: Noi măsuri de sprijin pentru producătorii agricoli. Cei care sunt afectaţi de secetă pot beneficia de suspendarea ratelor la credite

Ce oportunități le oferă Timiș celor care investesc în agricultură?

Conform raportului, printre perspectivele de investiții din regiunea Timișului se evidențiază un teren cu o suprafață de 1.500 de hectare, localizat la aproximativ 10 kilometri distanță de Recaș și la 35 de kilometri nord de Timișoara. Aflat în proximitatea granițelor cu Ungaria și Serbia, la aproximativ 50 de kilometri distanță, acest teren beneficiază de o poziționare strategică ce facilitează accesul către piețele internaționale.

„Cu un sol de tip argilă aluvionară maro care se distinge prin fertilitatea excepțională și capacitatea de a susține o varietate de culturi agricole, acesta oferă condiții optime pentru creșterea plantelor. De asemenea, poziționarea proprietății în apropierea a două ferme deschide oportunități pentru colaborare și facilitează accesul la resurse și infrastructură agricolă de încredere. 

Spre deosebire de alte regiuni ale țării care se confruntă cu perioade secetoase, cu precipitații insuficiente pentru realizarea unor culturi profitabile, județul Timiș se bucură de precipitații bogate. În plus, sistemul de canale de desecare contribuie semnificativ la gestionarea eficientă a surplusului de apă, asigurând condiții optime pentru obținerea unui randament agricol ridicat”, se mai menționează în raport.

Citește și: Fermierii, gata să blocheze iar țara. Acuză că amânarea ratelor la creditele lor are loc doar pe hârtie

Tags: