- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Un nou hipodrom ar putea fi construit la Romexpo, după mai bine de 60 de ani de la demolarea celui inițial. Cum ar putea arăta proiectul

01 Feb, 11:13 • Adrian Popovici
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), care gestionează Centrul expozițional Romexpo, a obținut documentația care stabilește condițiile pentru construirea unui hipodrom. Acest teren, situat în partea de nord a Bucureștiului, a fost locul unde a funcționat până în 1960 Hipodromul Băneasa, inspirat arhitectural de celebrul Hipodrom Longchamp din Paris.
Un nou hipodrom ar putea fi construit la Romexpo, după mai bine de 60 de ani de la demolarea celui inițial. Cum ar putea arăta proiectul

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), care gestionează Centrul expozițional Romexpo, a obținut documentația care stabilește condițiile pentru construirea unui hipodrom. Acest teren, situat în partea de nord a Bucureștiului, a fost locul unde a funcționat până în 1960 Hipodromul Băneasa, inspirat arhitectural de celebrul Hipodrom Longchamp din Paris, transmite Profit.ro.

Romexpo a primit un document care stabilește cerințele legale pe care trebuie să le respecte pentru construirea unui hipodrom, care să includă două piste concentrice, o tribună cu cinci etaje, grajduri, stații de fătare, padoc și parcare, în locul actualului centru expozițional. Autoritățile locale au impus condiții pentru avansarea acestui proiect, printre care obținerea unui aviz de oportunitate și elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal.

„Am solicitat acest act pentru a vedea care sunt cerințele. În acest moment nu putem vorbi despre un proiect în acest sens“, a explicat Mihai Costriș, directorul general al Romexpo.

Pe parcursul a aproximativ 80 de ani, între 1880 și 1960, Hipodromul Băneasa a fost în funcțiune pe un teren cu o suprafață de 62 de hectare, actualmente ocupat de Romexpo, Casa Presei Libere, hotelurile Crown Plaza și Ramada Parc, precum și de complexul comercial Flora.

Primul hipodrom a fost construit conform planurilor elaborate de arhitectul Ion Mincu. Evenimentele hipice desfășurate aici atrăgeau personalități de seamă ale epocii, printre care regele Carol I, generalul Gheorghe Manu, generalul Ioan Emanoil Florescu, Grigore Cantacuzino și Alexandru Marghiloman, cunoscut și ca „părintele hipismului românesc“.

În anul 1905 a început construcția unui nou hipodrom, după schițele arhitectului Ion D. Berindey, cu intenția de a realiza o replică a Hipodromului Longchamp din vestul Parisului.

Romexpo. Sursă foto: Facebook
Romexpo. Sursă foto: Facebook

Citește și: Compania Gebrüder Weiss dă startul unui proiect imobiliar lângă București. Austriecii se pregătesc să facă o investiție de 20 milioane de euro

Romexpo, proiect de miliarde eșuat

În anul 2020, Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a făcut public anunțul privind semnarea unui parteneriat public-privat cu antreprenorul ieșean Iulian Dascălu. Acest parteneriat avea ca scop transformarea centrului expozițional Romexpo într-un complex multifuncțional de amploare, cuprinzând locuințe, un centru comercial, birouri, hoteluri, piețe, spații expoziționale, muzee și grădini publice. Valoarea totală a proiectului a fost estimată la peste 2,87 miliarde de euro.

Dificultățile întâmpinate în procesul de clarificare a proprietății terenului au condus, în cele din urmă, la retragerea antreprenorului Iulian Dascălu din acest parteneriat. Cu toate acestea, Centrul expozițional Romexpo a decis să continue promovarea proiectului în vederea obținerii avizului urbanistic. Mihai Costriș, reprezentant al Romexpo, afirmă în prezent că noul certificat de urbanism obținut nu aduce schimbări în strategia generală a instituției.

Te-ar putea interesa și: Un dezvoltator imobiliar român pregătește un proiect inovator în București. Valoarea investiției depășește suma de 120 milioane de euro

Tags: