- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vești triste pentru iubitorii de dulciuri! Ciocolata devine din ce în ce mai scumpă. Prețurile la cacao s-au dublat în mai puțin de 3 luni

18 Mar, 16:53 • Fundeanu Madalina
Ciocolata se scumpește din ce în ce mai mult. Prețurile la cacao s-au dublat în mai puțin de 3 luni.
Vești triste pentru iubitorii de dulciuri! Ciocolata devine din ce în ce mai scumpă. Prețurile la cacao s-au dublat în mai puțin de 3 luni

Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce duce la majorarea semnificativă a costurilor dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie primă, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

Cel mai tranzacţionat contract la cacao la Bursa de la New York a urcat până la 8.394 de dolari tona, ce reprezintă cel mai ridicat nivel atins vreodată. Arborii din vestul Africii, cea mai importantă regiune pentru culturile de cacao, au fost afectaţi de boli şi o serie de fenomene meteo extreme, ceea ce ar putea crea al treilea an de deficit de aprovizionare la nivel mondial. Fabricile de procesare resimt deja problemele de pe urma opririi activităţii iar noile norme de mediu care planează asupra importatorilor europeni creează noi obstacole în aprovizionarea cu boabe de cacao.

Tendinţa de creştere a cotaţiilor la cacao accelerează chiar înainte de perioada Paştelui, o importantă sărbătoare pentru consumul de ciocolată în ţări precum SUA. În ciuda faptului că producătorii de ciocolată cumpără boabele cu câteva luni în avans, scumpirile de la bursă încep să se resimtă şi unele tablete de ciocolată devin mai scumpe, mai mici sau sunt umplute cu alte arome pentru a atenua impactul.

„Sunt foarte mulţi jucători care au anunţat deja majorări de preţuri. Suntem şi noi parte a acestui grup”, a declarat recent Martin Hug, director financiar la producătorul elveţian de ciocolată Lindt & Spruengli AG. „Este foarte dificil de prezis în acest moment ce se va întâmpla cu piaţa de cacao. Dar cred că am controlat-o pe cât de bine am putut”, a adăugat Martin Hug.

Citește și: Ciocolata devine un produs de lux! Care este motivul 

ciocolată, cacao
ciocolată, cacao

Cât vor mai crește prețurile la cacao?

Marea întrebare este cât de mult pot crește prețurile la cacao, potrivit lui Warren Patterson, șeful Strategiei pentru mărfuri la ING, într-o notă de cercetare publicată pe 15 februarie.

„Trebuie să meargă la niveluri în care începem să vedem o distrugere semnificativă a cererii. Vedem deja unele dintre acestea, dar în mod clar nu sunt suficiente pentru a readuce piața la echilibru și pentru a reduce preocupările legate de etanșeitate.”, a spus el.

Patterson a spus că oferta din Africa de Vest rămâne „marea îngrijorare” în rândul participanților pe piață. Acest lucru este determinat de faptul că Coasta de Fildeș este estimată a fi aproximativ 44% din oferta globală, în timp ce Ghana deține o pondere de aproximativ 14% din producție, a menționat el.

„Anul trecut, precipitațiile mai abundente decât de obicei au ridicat îngrijorările cu privire la impactul pe care l-ar avea asupra culturii, cu creșterea cazurilor de boală a păstăilor negre.

Ploile abundente au dus, de asemenea, la probleme legate de livrarea de cacao în porturi”, a spus Patterson.

„În acest an, condițiile meteorologice mai uscate și vânturile puternice din Harmattan nu fac decât să ridice îngrijorări suplimentare cu privire la modul în care evoluează recolta actuală.”, a completat Patterson.

Seceta cauzată de El Niño în cea mai mare parte a Asiei de Sud-Est, India, Australia și părți din Africa a alimentat o creștere a prețurilor mărfurilor moi, cum ar fi cacao, zahăr și cafea, în ultimele luni.

Fenomenul El Niño este un model climatic natural care are loc atunci când temperaturile mării din Pacificul de Est cresc cu 0,5 grade Celsius peste media pe termen lung. Acesta poate deschide calea către mai multe furtuni și secete.

Vezi și: Ciocolata se scumpește, dar cererea se menține. Cât de mult mai pot crește prețurile la cacao