- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Viața bate filmul. Comercianții români continuă să-și vândă marfa pe lângă piețe, deși amenzile nu sunt deloc unele mici. „Nu mă descurc doar cu pensia”

09 Aug, 22:59 • Lupu Alexandra
Povestea nespusă a comercianților. Românii continuă să-și vândă marfa pe lângă piețe, deși pot primi amenzi uriașe. Care este motivul.
Viața bate filmul. Comercianții români continuă să-și vândă marfa pe lângă piețe, deși amenzile nu sunt deloc unele mici. „Nu mă descurc doar cu pensia”

Comercializarea produselor agricole și nu numai este complet interzisă în locurile neautorizate. În ciuda acestui fapt, comercianții români continuă să petreacă ore în șir pe lângă piețe, în speranța că vor vinde ceva, informează agro-tv.ro.

Povestea nespusă a comercianților

Municipiul Târgoviște este împânzit de micii comercianți, deși comercializarea produselor agricole este complet interzisă în locurile neautorizate, pe străzi sau la intrarea în piețe. Comercianții continuă să aștepte ore în șir pe lângă piețe, la colț de stradă sau pe trotuare, în speranța că vor vinde marfa.

Vezi și: De unde poți cumpăra roșii cu 70 de bani kilogramul. În piețe, costă de până la 10 ori mai mult

Comercianții sunt sancționați de cele mai multe ori de Poliția Locală, însă aceștia insistă să-și valorifice marfa. Românii revin pe străzi de fiecare dată pentru a-și expune produsele. Clienții nu lipsesc. Consumatorii cumpără cu fiecare ocazie de la comercianții de pe lângă piețe, fie din dorința de a cumpăra legume și fructe de țară, fie din dorința de a ajuta comercianții care petrec ore în șir lângă marfă.

Clienții se arată mulțumiți de marfa românilor. Mai mult decât atât, consumatorii sunt mulțumiți că pot ajuta financiar comercianții. Deși riscă amenzi uriașe, românii aleg să-și vândă produsele în continuare în locurile neautorizate, din dorința de a avea un trai decent. Unul dintre vânzători a afirmat că nu are marfă multă, însă din banii pe care îi încasează reușește să-și cumpere medicamentele.

„Nu am marfă multă, niște porumb, flori și câteva frunze pentru ceaiuri. Vând puțin, iar din banii pe care reușesc să îi adun îmi cumpăr mendicamente pentru că nu mă descurc doar cu pensia”, spune un comerciant.

Comercianți
Comercianți

Un alt comerciant afirmă că nu vinde suficientă marfă, în așa fel încât să-și permită să închirieze o tarabă.

„E greu! Nu ne permitem să plătim tarabă pentru că nu avem marfă multă și nu reușim să vindem suficient ca să ne ajungă și de chiria unei tarabe”, a spus vânzătorul.

„Vin din comuna Văcărești. Plătesc transport, mai beau o apă, mănânc și cam asta este vânzarea pentru o zi. Am produse din grădină, nu vin decât cu câteva legume, nu am marfă multă”, s-a plâns alt vânzător.

Cu toate acestea, clienții preferă să cumpere de la comercianți. Consumatorii spun că lasă câte un ban și fără să cumpere ceva, din dorința de a ajuta românii.

„Prefer să cumpăr destul de des de la acești oameni. Consider că aceștia sunt adevărații  producători. Sunt sigură ca ei au legume și fructe din propriile grădini”, a spus unul dintre cumpărători.

„De multe ori le las câte un ban, fără să cumpăr nimic. Mă gândesc să-i ajut într-un fel sau altul. Sunt sigură că micii producători nu vin de drag aici.

Îi văd cum stau zile întregi în căldură și încearcă să vândă câte ceva. Sunt niște oameni cinstiți”, spune un client.

Citește și despre: Programul Tomata nu dă rezultate. Fermierii se plâng că piața de legume din România este în dezechilibru. „Nu ne imaginam că putem avea asemenea pierderi”