- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Virgil Popescu a făcut anunțul! România a atins ținta de înmagazinare pentru iarna ce urmează!

11 Oct, 11:39 • Oprea Alina
Virgil Popescu a afirmat, în decursul zilelor acestora, că depozitele de gaze sunt pline. România și-a atins ținta, iar acesta a declarat că sunt aproape de capacitatea maximă de stocare
Virgil Popescu a făcut anunțul! România a atins ținta de înmagazinare pentru iarna ce urmează!

Virgil Popescu a făcut ultimele declarații! În luna iulie a anului 2023, depozitele de gze naturale ale României depășiseră 2,4 miliarde de metri cubi. Calculul era că până la data de 1 noiembrie 2023, România va depăsi ținta de 90% pentru iarna 2023-2024. Acesta era convins că procentul va ajunge la 90%, după cum declara în data de 27 iulie 2023.

„Astăzi stocurile de gaze naturale ale României, din depozite, au depăşit 2,4 miliarde de metri cubi – 2403,9 milioane mc! Gradul de umplere este de 76,47% şi până la data de 1 noiembrie vom depăşi ţinta de 90%, pentru iarna 2023 – 2024. Ţara noastră va avea în curând rezervele necesare de gaze naturale pentru a asigura siguranţa energetică a românilor şi a industriei.”, a declarat Virgil Popescu, potrivit Financial Intelligence.

Citește și: Ministrul Energiei, Virgil Popescu: România vrea să ajungă la 10 GW de energie regenerabilă până în 2027

Virgil Popescu, ultimele declarații

Dacă în luna iulie a anului curent Virgil Popescu spera la un stoc de 90%, în luna octombrie, la doar trei luni de la declarația inițială, acesta a reușit să efectueze depozitele de gaze naturale la 99%.

„România are de astăzi depozitele de gaz pline: 99,99%! Am depășit de ceva timp media europeană de umplere a depozitelor de gaze naturale, iar în prezent avem în depozite 3169,6 milioane de metri cubi, dintr-un total de 3170 miliarde m3. Țara noastră are gaze pentru această iarnă.”, a declarat Virgil Popescu trei luni mai târziu, conform Bugetul.ro.

Ministrul Energiei - Virgil Popescu
Ministrul Energiei – Virgil Popescu

Această declarație a lui Virgil Popescu a asigurat România că dispune de gaze naturale pentru toată iarna, ceea ce nu va mai pune pe gânduri românii.

Facturile pentru iarna 2023-2024

Facturile vor fi mai mici, anunță Guvernul, prețul ajungând și la valoarea de 38 de lei, însă depinde cine va plăti doar atât. Dat fiind faptul că stocurile de gaze au ajuns la 99%, avantajul este de partea noastră, astfeș că prețurile la gaze naturale și energie electrică vor fi subvenționate pentru această iarnă. Scopul este asigurarea stabilităii tarifelor pentru populație și consumatorii industriali din țară.

„Schema de plafonare-compensare se menține așa cum este astăzi. Este valabilă conform reglementărilor până în martie 2025, deci obiectivul nostru este să trecem atât iarna aceasta cât și iarna următoare pe această schemă. Este o schemă care pentru români a livrat stabilitate și prețuri reduse la energie electrică și gaze naturale. Pe calculele ANRE au fost aproximativ cinci milioane de gospodării în România care au beneficiat de o factură la curent de aproximativ 35-38 de lei. Un cost rezonabil pentru foarte mulți români și de aceea și pentru că ne așteptăm la anumite variații pe piețele internaționale mai ales la gaze naturale în perspectiva iernii, ne dorim să păstrăm această schemă și deci o stabilitate la nivelul sistemului.”, comunicat de Ministrul Energiei, Sebastian Burduja , potrivit România Tv.

Ca și comunicat oficial, Valeriu Steriu, reprezentant al Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Energie, a fost prezent în cadrul Congresului Central European al Gazelor Naturale și a decarat că prețurile facturilor nu vor crește, românii bucurându-se de o iarnă ieftină.

„Până în 2025, o plasă de siguranță, aș putea spune, care poate avea, deși nu ne dorim să mai facem modificări, nici nu sunt anunțate în următoarele luni astfel de modificări. Monitorizăm permanent situația din toate punctele de vedere, tocmai pentru a vedea dacă este necesară o intervenție, dar în clipa de față cred că predictibilitatea este cea mai importantă, astfel încât toate companiile care au bugete de pus la punct pentru anul viitor, populația la fel, să aibă în mod real o protecție și să avem cel puțin această iarnă și iarna viitoare cât mai liniștite.”, a declarat Valeriu Steriu, potrivit sursei citate.

Sebastian Burduja, Ministrul Energiei, a declarat cu bucurie că în condițiile acestea poate oferi ajutor și celor de peste Prut, Republicii Moldova, având în vedere stocurile României de 99%.

„Stăm şi la dispoziţia fraţilor noştri de peste Prut. Independenţă şi securitate pentru o Românie puternică.”, a adăugat Ministrul Energiei, conform sursei citate.

Citește și: Pas istoric pentru țara noastră. Virgil Popescu: „România va deveni independentă energetic, din punct de vedere al gazului natural, din 2027”

 

Urmărește Daily Business pe Google News