- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Ce vor face suedezii de la Enea cu firma locala de soft IP Devel

21 Apr, 16:11 • emanuel.ceciu
Romania va fi "rampa de lansare catre toata Europa" a produselor si serviciilor companiei suedeze integratoare de software Enea, acesta fiind unul dintre motivele principale pentru care suedezii au preluat integral compania autohtona IP Devel, a declarat Bogdan Putinica, general manager al firmei romanesti.
Ce vor face suedezii de la Enea cu firma locala de soft IP Devel

Anuntul preluarii a fost facut in cursul zilei de luni.

„Exceptand sediul lor principal din Suedia, IP Devel reprezinta pentru Enea cel mai mare centru de dezvoltare din Europa. Enea va livra din Romania produse si servicii catre intreaga Europa si vor oferi consultanta pentru America si Asia, la costuri mult mai mici decat cele pe care le au de acoperit in Suedia”, a spus Putinica pentru DailyBusiness.

Acesta a precizat ca Enea are clienti peste tot in lume, in special in Europa si America de Nord.

Compania suedeza producatoare si distribuitoare de software Enea a anuntat preluarea integrala a companiei autohtone de software IP Devel SRL, tranzactia ridicandu-se la 3,2 mil. euro, conform lui Johan Wall, presedinte Enea.

Compania suedeza va plati peste patru ani o transa suplimentara, aceasta depinzand insa de rezultatele financiare ale companiei IP Devel. Putinica a precizat pentru DailyBusiness ca suma ce urmeaza a fi platita suplimentar, peste patru ani, va fi intre 1 si 3 mil. euro. Astfel, intreaga tranzactie s-ar putea ridica la peste 6 mil. euro.

Tranzactia se va finaliza cel mai probabil in luna mai 2008.

Compania IP Devel a mai fost tinta unei preluari in 2006, cand compania elvetiana Adecco a achizitionat 76% din firma, intr-o tranzactie estimata la circa 7 mil. euro, de asemenea in doi pasi (plata initiala plus prima de performanta). Astfel, actionariatul companiei a fost impartit intre Adecco (76%) si fondatorul si directorul executiv al companiei Bogdan Putinica (24%).

„In momentul in care am incheiat contractul cu Adecco, exitul acestora era programat pentru 2009, conform contractului. Insa am cazut de acord sa vindem compania mai repede, intrucat cei de la Enea ne-au facut aceasta oferta”, a declarat Bogdan Putinica.

Acesta a precizat ca Enea a generat in 2007 afaceri de 1,2 mil. euro pentru IP Devel, ceea ce reprezinta 30% din volumul total de venituri ai companiei romanesti.

IP Devel, companie cu sediul in Bucuresti, a inregistrat in 2007 vanzari nete de circa 4 mil. euro. IP Devel are in prezent 120 de angajati, urmarind ca pana la finele anului sa creasca numarul acestora pana la 225.

„Enea este unul dintre cei mai mari jucatori pe segmentul de aplicatii software incorporabile (pentru telefoane si alte echipamente digitale cu exceptia computerelor – n.r.), iar IP Devel este specializata pe dezvoltare de astfel de tehnologii precum si de testari ale sistemelor. Deci, facem o echipa buna”, a declarat Bogdan Putinica, care isi va pastra pozitia de managing director si dupa finalizarea preluarii.

Enea a inregistrat in 2007 afaceri de peste 87 mil. euro, urmand sa publice rezultatele financiare pe primul trimestru 2008 pe 23 aprilie.