- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Deloitte: Industria romaneasca de tehnologie, pe locul 4 in Europa Centrala

19 Oct, 13:38 • Redactia DailyBusiness
Editia din acest an a Deloitte Europa Centrala Technology Fast 50 claseaza Romania pe locul patru in clasamentul regional, fiind reprezentata de sapte dezvoltatori de software, a anuntat compania de consultanta.
Deloitte: Industria romaneasca de tehnologie, pe locul 4 in Europa Centrala

Aflat la a 11-a editie, Deloitte Europa Centrala Technology Fast 50 include cele mai dinamice companii de tehnologie din regiune, in baza ratei de crestere a veniturilor din ultimii cinci ani (2005 – 2009). De asemenea, companiile trebuie sa detina proprietate intelectuala care contribuie semnificativ la veniturile operationale, sau sa dedice o parte substantiala din venituri pentru cercetare si dezvoltare de tehnologie.

Romania s-a alaturat acestui proiect pentru prima data in 2008 si de atunci si-a consolidat in mod sustinut nivelul de reprezentativitate de la 6% in 2008 (cu trei companii finaliste) la 14% (sapte companii) in acest an. Acest rezultat plaseaza Romania pe locul patru in regiune, dupa Polonia (11), Ungaria (10) si Cehia (8).

Lista finalistilor din acest an include companiile romanesti TeamNet International (Bucuresti, locul doi, cu o rata de crestere de 3.120%), Arobs Transilvania Software (Cluj-Napoca, locul 13, +831%), Crys Computers (nou intrata, Bucuresti, locul 18, +635%), Fortech (nou intrata, Cluj-Napoca, locul 19, +629%), Lasting Software (Timisoara, locul 23, +541%), The Red Point (Iasi, locul 26, +510%) si Advantage Software Factory (Bucuresti, locul 41, +301%).

Anul trecut, Romania a fost reprezentata de patru companii (dublu fata de 2008): TeamNet International (locul 41), Arobs Transilvania Software (locul 102), Lasting Software (locul 360) si The Red Point (locul 422).

Veniturile totale ale companiilor din Fast 50 au scazut de la 434 milioane de euro, anul trecut, la 378 milioane de euro, ceea ce reprezinta un declin de 13%.

Cea mai mare companie din Fast 50 2010 dupa venituri este dezvoltatorul de solutii anti-virus Eset din Slovacia.

Slovacia a inregistrat in medie cele mai mari venituri (aproape 30 de milioane de euro in 2009), fiind urmata de Estonia (15 milioane de euro) si Cehia (11 milioane de euro). Polonia a inregistrat un venit mediu de aproape 5 milioane de euro.

Polonia a detronat Ungaria la numarul de companii prezente in clasament, recastigand prima pozitie pentru prima data din 2005.

Cele mai multe companii din clasament au sediul central in Budapesta (10), Praga (7) si Varsovia (6).

Inca o data, patru din primele sase companii cu cea mai dinamica rata de crestere au activitati in domeniul Internetului, ceea ce indica potentialul semnificativ al acestui segment.

In definitia Fast 50, companiile candidate trebuie sa aiba proprietate tehnologica sau intelectuala care contribuie semnificativ la veniturile operationale, ori sa dedice o parte substantiala din venituri pentru cercetare si dezvoltare de tehnologie. De asemenea, candidatii trebuie sa fi raportat venituri anuale de cel putin 50.000 de euro pe an in ultimii cinci ani, sa aiba sediul in Europa Centrala, sa nu fie controlati de un investitor strategic si sa activeze pe piata de cel putin cinci ani.

Deloitte Central Europe Technology Fast 50 ierarhizeaza cele mai dinamice companii de tehnologie din Republica Ceha, Ungaria, Letonia, Estonia, Polonia, Slovacia, Bulgaria, Romania, Serbia, Croatia, Slovenia, Bosnia si Hertegovina si Lituania.