IT&C, NEW MEDIA

Premiera: Doua companii romanesti, condamnate penal pentru piraterie software

29 septembrie 2009, ora 12:35, autor(i): Alex Goaga   | 4 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Monica Pop, reprezentant al autoritatilor, spune ca institutiile statului nu conlucreaza mereu asa cum ar trebui pentru rezolvarea acestui gen de cazuri
Monica Pop, reprezentant al autoritatilor, spune ca institutiile statului nu conlucreaza mereu asa cum ar trebui pentru rezolvarea acestui gen de cazuri
Tribunalul Sibiu a anuntat primele doua condamnari din Romania ale unor societati comerciale pentru incalcarea drepturilor de autor asupra programelor pentru calculator. Pe 3 iunie si pe 2 iulie 2009, doua birouri de arhitectura si cadastru au primit amenzi penale in valoare totala de peste 30.000 euro, iar administratorii au primit inchisoare cu suspendare.
Astfel, societatile au fost obligate, in solidar cu inculpatii persoane fizice, la plata de despagubiri civile in valoare de 16.350 euro si, respectiv, 5.700 euro, conform Business Software Alliance (BSA), organizatie non-profit din care fac parte companii producatoare de software precum Apple, Adobe, Microsoft sau Gecad Software. La aceste sume s-au adaugat amenzi penale de 20.000 lei (4.700 euro) pentru fiecare companie.

Legea privind incriminarea folosirii de soft piratat in cadrul companiilor exista de mai multi ani. De ce a durat atat pentru ca primele societati comerciale sa fie condamnate? Printre motive, specialistii indica birocratia, numarul de personal foarte mic implicat in actiuni de cercetare precum si mentalitatea conform careia folosirea de software piratat "nu este o greseala atat de mare si nu dauneaza grav" au franat activitatile de acest gen.

In primele sapte luni ale anului curent, echipe ale Inspectoratelor de Politie, cu sprijinul tehnic al BSA, au verificat 1.000 de persoane fizice si juridice, constatandu-se aproape 600 de infractiuni. Au fost confirmate 420 de cazuri de urmarire penala, 95 finalizandu-se cu trimitere in judecata. In timpul verificarilor, politistii au ridicat peste 36.000 de discuri optice care prezinta caracteristicile unor produse piratate. Prejudiciul total cauzat BSA in cazul acestor firme este de 3,25 mil. euro.In conditiile in care sunt circa 600.000 de firme in Romania, de ce numarul companiilor cercetate este inca mic? Monica Pop, procuror sef al serviciului pentru coordonarea activitatii Ministerului Public in domeniul drepturilor de proprietate intelectuala, ofera cateva explicatii. "Pe fiecare judet nu sunt decat doi comisari care se ocupa de perchezitionari. Procesul este destul de complex, pentru a intra intr-o firma este nevoie de un mandat de perchezitie. Pentru a controla computerele, este nevoie de alt fel de mandat de perchezitie. Uneori institutiile statului nu conlucreaza asa cum ar trebui", a declarat Pop pentru DailyBusiness.ro.

Aceasta a subliniat ca atat politia cat si BSA se axeaza in prezent in special pe cercetari in cazul companiilor medii si mari, companii ce detin uneori si peste 100 de calculatoare. Firmele sunt controlate in functie de informatiile pe care le primeste politia, din interior sau pur si simplu "din zvonuri", insa nu sunt alese aleatoriu.

O alta firma cercetata este o companie importanta din Mangalia, specializata in proiectarea si construirea de nave, facand parte dintr-un grup international. Au fost verificate anul acestea mai mult de 350 de computere din cadrul acestei companii, al carei nume nu a fost precizat de catre autoritati. Acestea au descoperit programe pentru calculator apartinand unui membru BSA, in valoare totala de peste 765.000 euro. Cazul este in curs de investigare.

Recent, o companie specializata in fabricarea de masini industriale si utilaje specifice, cu sediul in Bucuresti, a fost verificata de Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti, fiind controlate mai mult de 140 de computere. Autoritatile au descoperit pe majoritatea computerelor software nelicentiat apartinand membrilor BSA, in valoare de peste 55.000 euro. Si acest caz este in curs de investigatie.

Conform legislatiei in vigoare, administratorii firmelor care folosesc software piratat risca o pedeapsa cu inchisoarea de la 1 la 4 ani sau amenda penala. In plus, societatile comerciale raspund penal, pedeapsa principala generala prevazuta de legea penala fiind amenda de la 2.500 lei la 2 milioane de lei.

Principalele companii pagubite sunt Microsoft ( in special sistemele de operare sau software-uri Office), dar si companii ce produc software grafic (Adobe) si cele ce produc sau distribuie antivirusi (BitDefender, Kaspersky, Gecad etc.).

Anul trecut, o persoana fizica ce contrafacea si distribuia pe discuri optice software piratat a fost condamnat la inchisoare cu executare pentru 6 ani si 7 luni (informatii despre acest caz au fost publicate de catre DailyBusiness.ro in urma cu un an si jumatate).

Piata software se ridica in Romania la 380 mil. euro. Daunele din piraterie se ridica, conform Monicai Pop, la 249 milioane de dolari (circa 170 milioane de euro) la nivelul anului 2008. "Toate industriile pierd din aceasta piraterie, nu doar membrii BSA. Pierde insasi economia Romaniei, pierd consumatorii", spune Monica Pop.

Rata de piraterie din Romania a fost in 2008 de 66%, in scadere cu doua puncte procentuale fata de anul trecut, si la nivel egal cu rata pirateriei din Europa Centrala si de Est. La nivelul Uniunii Europene, rata pirateriei este de 35%, in timp ce la nivel mondial aceasta pondere a crescut de la 38% in 2007 la 41% pe 2008. In ceea ce priveste anul in curs, nu au fost facute publice estimari privind nivelul ratei pirateriei din Romania.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Dan a spus:
29/09/2009 13:37
Premiera a fost in luna iunie, cand o firma din Sibiu a fost amendata cu vre 6.000 de euro :-)
 
Cel ce si-a cumparat soft-uri originale a spus:
29/09/2009 14:40
"Toate industriile pierd din aceasta piraterie, nu doar membrii BSA. Pierde insasi economia Romaniei, pierd consumatorii", spune Monica Pop.

Nu prea vad cum pierde economia Romaniei. Aceste produse in afara de Gecad oricum sunt produse de import. Deci ce pierde statul? Un impozit pe profitul trimis in SUA?. Impozitul pe salariul celor cincizeci de angajati care oricum lucreaza?

Iar consumatorul; :) sa fim seriosi am cumparat o licenta de Corel X3 si imi vine sa plang de doua ori de cate ori lucrez cu acest program, o data pentru ca este execrabil (crash-uri cand ti-e lumea mai draga) si a doua oara pentru ca am mai dat si o caruta de bani pe el.

Cu Autocad 2009 LT este aceeasi poveste. Am cumparat licenta si folosesc view-erul gratuit ca sa pot deschide unele planuri de la parteneri.

Firmele de software au inceput sa scoata junk pe banda rulanta ambele softuri amintite au scos o noua versiune la nici jumatate de an dupa achizitie. Deci tehnic vorbind am fost eu furat , pentru ca pentru a face up-gradeul la programul care si functioneaza mi se mai cere o caruta de bani.

Este un mit ca softul piratat este plin de bug-uri. Este plin de bug-uri programul original dupa care ocazional il strica suplimentar si cei care fac crack-ul.

Ca sa nu vorbim de cei de la Windows care se pare ca au ridicat la rang de politica de firma scoaterea de produse incomplete.

Nu mai vorbesc ca preturile nu au nici o legatura cu piata din Romania. By the way, softul in Romania este mai scump decat in USA. De ce? Avem putere de cumpare mai mare si nu stiam eu?
 
cezar a spus:
29/09/2009 18:24
De mai bine de 2 ani folosesc OpenOffice.org cu toate componentele sale: write, calc, draw, impress. Pentru zona foto sunt foarte multumit de gimp. Utilizez in general foarte multe utilitare open source gen FreePascal, Lazarus GUI, Free C++, ALzip, IZarc, etc. si sunt multumit mai ales ca mereu apar update-uri. De cca. o luna testez linux si sper cat de curand ca renunt si la windows. Nu mai spun ca nici nu mai stiu ca exista Internet Explorer de cand sunt ff.multumit de Mozilla Firefox. Este mai greu la inceput sa-ti schimbi niste obiceiuri dar apoi libertatea pe care o castigi merita tot efortul.
 
comentator a spus:
01/10/2009 08:46
de ce nu se leaga nimeni de preturile cu care se vinde spre exemplu suita Adobe in Romania fata de SUA??? sau acest gen de furt este legal? suntem un popor gregar...
 
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 17 Septembrie 2021, 15:30
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter