- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Primul telefon care emana arome va fi lansat in Japonia

08 Apr, 12:22 • Redactia DailyBusiness
NTT Communications, divizie a operatorului nipon NTT DoCoMo, a anuntat ca va lansa anul acesta o tehnologie ce va permite telefoanelor mobile ce suporta iMode sa emane mirosuri care vor acompania muzica sau poze, a scris MarketWatch.
Primul telefon care emana arome va fi lansat in Japonia

Testele pentru noua „tehnologie olfactiva” se vor derula timp de 10 zile, urmand ca primele terminale mobile ce vor permite emanarea de mirosuri sa fie lansate pe piata japoneza pana la finele lui 2008, au declarat oficialii NTT.

Terminalele vor putea elibera 700 de arome, printr-un generator de mirosuri implementat in telefonul mobil. Generatorul va ridica pretul terminalului mobil cu circa 200$, oficialii NTT neprecizand insa cat va costa telefonul mobil in sine.

Utilizatorii vor putea descarca un „playlist de mirosuri” de pe iMode, impreuna cu imagini GIF si/sau audio in format MIDI. In momentul in care pozele sau fisierele muzicale ruleaza, mirosurile sunt emanate de terminale. „Playlistul de mirosuri” poate fi transferat catre alti abonati ai serviciului iMode, au mai precizat oficialii NTT.

Sistemul de mirosuri poate fi declansat si prin intermediul Internetului, de la distanta. Astfel un utilizator poate declansa mirosurile din terminalul mobil de la distanta, inainte ca acesta sa ajunga, de exemplu, acasa.

Oficialii operatorului japonez au declarat ca in viitor vor permite oricarui dezvoltator de software sa creeze si alte programe care sa declanseze mirosuri. Astfel, pe langa muzica si fisiere in format foto, alti declansatori ai mirosurilor ar putea fi tonurile de apel sau vizualizarea horoscopului pe mobil.

NTT Communications este o divizie a NTT DoCoMo, principalul operator de telefonie mobila din Japonia. In prezent, NTT DoCoMo detine 49,7% din piata locala de telefonie mobila, conform oficialilor companiei.

NTT DoCoMo a pierdut cota de piata in fata concurentilor KDDi si Softbank, ajungand astfel pentru prima oara din 1996 la o cota de piata sub 50%.

Serviciul iMode este disponibil in Romania prin operatorul de telefonie mobila Cosmote Romania. In prezent, serviciul iMode este disponibil in Romania prin intermediul a 7 tipuri de telefoane mobile.