LIFESTYLE, NEW MEDIA

Ce ar lua romanii pe o insula pustie un prieten, un cutit sau un gadget conectat la Internet?

13 mai 2014, ora 12:15 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
insulapustie.jpg
Navigarea pe Internet este principala activitate in timpul liber a romanilor conectati (58%). Retelele de socializare si folosirea instrumentelor de comunicare online sunt printre activitatile preferate de petrecere a timpului liber (41%), imediat dupa programele TV (49%). Dar cat de mare este atractia online-ului cand vine vorba, ipotetic, de timpul petrecut pe o insula pustie?

Un nou studiu arata ca atractia online-ului este atat de mare pentru romani, incat primul obiect ales sa il ia pe o insula pustie este, in medie, un dispozitiv conectat la Internet (41%), mai important decat un prieten (37%) sau un cutit (26%).

Majoritatea romanilor isi incep ziua online: utilizatorii impatimiti intra pe Internet de indata ce se trezesc (32%), un sfert dintre ei in timpul rutinei de dimineata si 5% in drum spre scoala.

Romanii sunt cei mai mobili utilizatori de Internet din aceasta parte a Europei, majoritatea dintre ei isi incep ziua on-line, scriu bloguri si au o atitudine foarte deschisa fata de noile tehnologii. Acesta este, in doar cateva tuse, portretul utilizatorului roman de Internet, conform rezultatelor studiului Internetul in viata de zi cu zi, comandat de Google si realizat in cinci tari: Romania, Republica Ceha, Slovacia, Ungaria si Polonia.

Romanii apreciaza tabletele si smartphone-urile mai mult decat polonezii sau maghiarii, vor sa fie on-line chiar si atunci cand se afla pe o insula pustie, au inceput sa urmareasca mai mult videoclipuri de pe internet decat programe TV, dar sunt inca reticenti in privinta platilor on-line.

Iata cateva din numeroasele fatete ale romanilor conectati la Internet:
  • numai 32% dintre romani folosesc Internetul aproape in fiecare zi (in medie), cel mai scazut procent dintre cele cinci tari incluse in studiu, aproape jumatate fata de Ungaria (62%) si Slovacia (61%). Aproape jumatate dintre romani (45%) intra pe internet cel putin odata pe saptamana, potrivit datelor Eurostat
  • 67% folosesc smartphone-uri sau telefoane mobile pentru a se conecta la internet, iar 32% folosesc tabletele, procente mai mari decat in celelalte cinci tari
  • par sa fie foarte deschisi fata de noutatile tehnologice, cum ar fi cautarea vocala: 60% dintre respondenti sunt deschisi la acest tip de inovatii, cel mai mare procent dintre toate cele cinci tari
  • 75% acceseaza paginile de socializare si 72% comunica online prin mesaje text, insa femeile socializeaza mai mult pe Internet decat barbatii
  • daca ar ajunge pe o insula pustie, jumatate dintre femei ar alege sa ia cu ele un calculator sau un smartphone conectat la Internet. In cazul barbatilor, prima optiune este un cutit (36%), insa la o distanta foarte mica de dispozitivul conectat online (34%)
  • laptop-urile si calculatoarele personale sunt cel mai des folosite pentru cautari online, in timp ce smartphone-urile si tabletele se folosesc pentru accesarea retelelor de socializare
  • o treime dintre romanii aflati in mediul online intra pe Internet de indata ce se trezesc
  • banii si internetul nu se impaca atat de bine: numai 35% dintre cei care intra on-line fac operatiuni bancare astfel (pe ultimul loc intre cele cinci tari) si suntem penultimii in ceea ce priveste cumparaturile on-line (60%)
  • sunt cei mai impatimiti autori de bloguri dintre toate tarile participante in studiu: 12% detin bloguri, in timp ce in celelalte tari procentul abia ajunge la 7%.
Socializarea isi revendica suprematiaDupa cautarea pe internet, mediile de socializare sunt principalul motiv al accesarii internetului de catre romanii conectati: 75% dintre ei intra frecvent pe retelele de socializare. Facebook este lider incontestabil: 97% dintre romanii care folosesc mediile de socializare au un cont de Facebook.

Google+ este a doua retea ca popularitate in Romania, cu un procent de 44% din utilizatorii de retele de socializare. Verificarea paginii de Facebook, Google+, Twitter sau Instagram este cea mai raspandita activitate pe smartphone si pe tableta in cazul romanilor 58% utilizatori pe smartphone si 45% pe tableta.


Mediul online intrece televiziunea


Peste trei sferturi dintre romanii conectati urmaresc videoclipuri online sau le descarca de pe Internet.

Mai mult, televizorul nu este cel mai important mijloc de divertisment video pentru aproape jumatate dintre acestia: 46% petrec mai mult timp urmarind videoclipuri in mediul on-line (sau obtinute on-line) decat programe TV. In ceea ce priveste divertismentul video, YouTube este principala sursa: mai bine de doua treimi (68%) din utilizatorii de Internet urmaresc videoclipuri pe YouTube.

Dependenta de smartphone

Designul si capacitatile telefoanelor din ziua de azi le transforma in adevarate calculatoare de buzunar pe care oamenii le folosesc tot mai mult si pentru alte optiuni. Alarma, ceasul si camera sunt cele mai populare aplicatii smartphone si aproximativ 80% dintre romani le folosesc.

Daca este conectat la Internet, functiile informative (41%) si de divertisment (34%) ale smartphone-ului sunt considerate mai utile decat cele ale unui telefon obisnuit. In ceea ce priveste divertisment pe smartphone, utilizatorii romani apreciaza cel mai mult jocurile (68%), muzica (57%) si fotografia (47%).

Barbati versus femei

Femeile si barbatii au obiceiuri diferite privind folosirea internetului in viata de zi cu zi femeile folosesc Internetul mai des decat barbatii pentru a comunica, iar barbatii descarca aplicatii si urmaresc programe TV online ceva mai des decat femeile. Atunci cand isi petrec timpul liber online, barbatii citesc mai multe stiri si informatii decat femeile (63% fata de 53%), in timp ce femeile prefera sa socializeze si comunica on-line mai mult decat barbatii (47% fata de 36%).

Majoritatea romanilor isi cauta numele pe Google (60%). Femeile mai curioase decat barbatii: 57% cauta numele partenerului pe Google, in timp ce 48% dintre barbati cauta informatii despre jumatate. Intalnirile on-line nu reprezinta o idee buna pentru romani, deoarece 58% considera ca internetul nu este un loc potrivit pentru a incepe o relatie, desi cred ca este locul potrivit pentru a-ti face prieteni. Numai unul din cinci romani prezenti in spatiul online au incredere in Internet in privinta relatiilor romantice, barbatii fiind mai dispusi sa stabileasca intalniri online decat femeile (26% fata de 18%).

Studiul a fost realizat de IIBR cu ajutorul metodei CAWI (studiu online) in cadrul proiectului Internetul in viata de zi cu zi care a inclus cinci tari: Polonia, Republica Ceha, Slovacia, Ungaria si Romania. In fiecare tara, studiul a cuprins 1.000 de respondenti in varsta de cel putin 15 ani, care folosesc Internetul in mod regulat (cel putin o data pe saptamana).

Intr-un top al celor mai bine cotate douazeci de pagini de Internet din Romania se regasesc patru site-uri de cumparaturi si unul de pariuri online, precum si unul care promite o imbogatire rapida, din fata calculatorului.Detalii aici.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 10 Iulie 2020, 02:38
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter