- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Lifestyle

Tiriac a renuntat la domeniul de vanatoare de la Balc

26 May, 16:49 • Redactia DailyBusiness
Omul de afaceri Ion Tiriac (foto) a renuntat la domeniul de vanatoare de la Balc, judetul Bihor, pastrand insa complexul cinegetic (care are statutul unei crescatorii de vanat) din localitate, iar Ministerul Agriculturii a initiat procedurile de atribuire directa a fondului.
Tiriac a renuntat la domeniul de vanatoare de la Balc

Domeniul de la Balc se afla in administrarea Directiei Silvice Oradea. Ion Tiriac avea acest domeniu de vanatoare in concesiune, din 2005 pana in 2015.

Tiriac a renuntat la fondul de vanatoare, cu o suprafata de 10.224 de hectare, in urma cu doua luni, dar va pastra complexul cinegetic, cu o suprafata de 1.157 de hectare, care are statutul unei crescatorii de vanat si nu face parte din fond, a spus Ilie Mihalache, consilier la directia de management cinegetic a Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, citat de Mediafax.

Tariful de gestionare a fondului a fost majorat incepand cu sezonul de vanatoare actual, care a debutat la 15 mai.

Potrivit responsabililor ministerului, taxa pentru gestionarea fondului de vanatoare era de aproximativ 80.000 de lei (circa 20.000 euro) pe an, insa legislatia in domeniu a fost modificata, astfel incat in prezent depaseste 300.000 de euro.

Tariful este calculat prin multiplicarea unei sume fixe (3.819 euro) cu numarul de pasi de licitatie la procedura din 2005 (81 de trepte de licitatie).

Pana la ora transmiterii stirii, omul de afaceri Ion Tiriac nu a putut fi contactat pentru declaratii pe acest subiect.

Potrivit legislatiei actuale, fondul cinegetic poate fi atribuit direct catre o persoana fizica sau o asociatie de proprietari, care detin cel putin 51% din suprafata fondului. In cazul in care documentatia nu este depusa in termen de 15 zile de la data anuntului, care in acest caz este 21 mai, Ministerul Agriculturii va organiza o licitatie pentru atribuirea gestiunii fondului de vanatoare.

Ministerul a initiat deja procedurile de atribuire directa a fondului cinegetic de la Balc. Cei interesati de gestionarea acestuia pot depune documentatia in termen de 15 zile lucratoare, incepand din 21 mai. In cazul in care fondul cinegetic nu va fi incredintat direct, se va organiza licitatie.

Contractul de gestionare a fondului cinegetic va fi semnat pe 10 ani, fie ca acesta va fi atribuit direct sau prin licitatie.