- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Cseke Attila, fostul ministru al Dezvoltării: „Reorganizarea administrativă poate dura ani de zile”

16 Nov, 23:33 • Russo George
Fostul ministru al Dezvoltării, Cseke Attila, a participat joi, în Bucureşti, la o conferinţă pe tema administraţiei publice, în cadrul căreia a precizat că o reorganizare administrativă a României ar trebui să ia în calcul factori geografici, economici, tradiţiile şi apartenenţa la regiunile istorice ale oamenilor, ceea ce ar face ca un astfel de demrs să dureze mai mulţi ani.
Cseke Attila, fostul ministru al Dezvoltării: Reorganizarea administrativă poate dura ani de zile

Precizările lui Cseke Attila vin în contextul în care tema reorganizării administrative a României este o temă dezbătută de mulţi ani, dar în anul preelectoral 2023 a luat amploare, fiind unul dintre subiectele principale aduse în atenţia opiniei publice de AUR, al treilea partid politic în acest moment în toate sondajele, deci cu şanse mari să participe la următoarea guvernare.

„Administraţia locală este un serviciu public. Administraţia centrală este un serviciu public. La fel cum este sistemul de învăţământ sau cel sanitar. Nimeni nu se aşteaptă de la o şcoală să producă profit. Scopul unui spital este să se ocupe de pacienţi, nu de profit. Şcolile, spitalele şi administraţia publică nu sunt firme”, a declarat liderul senatorilor UDMR Cseke Attila, potrivit unui comunicat de presă al partidului.

Citeşte şi: Avertisment din partea directorului ASSMB: Nu mai sunt medici în spitale! „Guvernul, care trebuie să protejeze sănătatea publică, o pune în pericol”

Cseke Attila spune că reorganizarea administrativă trebuie să aibă la bază criterii viabile

„Este un proces amplu, care poate dura câţiva ani, şi este nevoie de referendum local pentru a fi adoptat. Cel mai mare pericol pe care noi îl vedem este ca această reorganizare să fie făcută în mod grăbit şi haotic. Tot ceea ce s-a decis de pe o zi pe alta în România s-a adeverit a fi greşit pe termen mediu şi lung”, a mai spus Cseke Attila, potrivit News.ro.

El a subliniat că „trebuie continuat drumul pe care România a păşit în 2022, când Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei a elaborat două legi importante, cel al consorţiilor administrative şi cel al zonelor metropolitane”.

„Aceste două acte normative oferă posibilitatea legală pentru autorităţile publice locale de a coopera pentru a găsii soluţii la problemele cu care nu se pot confrunta singure. Este nevoie şi acum de cooperare între autorităţile publice locale. Statul trebuie să creeze mecanisme prin care acest proces de reorganizare administrativă să poată porni de jos”, a conchis Cseke Attila.

Citeşte şi: Vești bune pentru români din partea premierului Marcel Ciolacu! ”Anul viitor nu vor fi taxe noi”