- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Cel mai nou \”moft\” al dezvoltatorilor: inchirierile de locuinte

17 Sep, 00:01 • cristina.mihai
Dezvoltatorii imobiliari incep sa testeze si piata inchirierilor, pe langa diferitele modalitati alternative de finantare, in conditiile in care vanzarile de locuinte noi au scazut in Capitala de 6 ori in prima jumatate a anului. Rezultatele nu sunt spectaculoase, insa arata ca dezvoltatorii nu mai sunt dispusi sa piarda nici un client.
Cel mai nou \moft\ al dezvoltatorilor: inchirierile de locuinte

Piata chiriilor a intrat in vizorul dezvoltatorilor inca din prima parte a anului, cand mai multe companii au declarat ca locuintele care vor ramane nevandute la finalizarea proiectelor pe care le au in derulare ar putea fi scoase la inchiriere.

„In functie de termenii de rambursare a imprumuturilor pe care dezvoltatorii le-au facut pentru costructia apartamentelor, acestia sunt nevoiti sa inchirieze in parte sau total apartamentele pentru a putea plati dobanzile la banci pana cand piata isi va reveni”, spune Ionut Bordei, directorul departamentului rezidential al CBRE-Eursiko.

Pana in prezent, oferta de inchirieri de locuinte noi nu a explodat, insa cativa dezvoltatori au inceput sa „testeze” si aceasta piata.

Spre exemplu, in doua dintre cele mai importante proiecte rezidentiale de pe piata, Confort City si Greenfield, dezvoltatorii, compania Impact si oamenii de afaceri Ionut si Robert Negoita, ofera, mai nou, si posibilitatea inchirierii unei locuinte.

Dezvoltatorii ambelor proiecte au in paralel si sisteme de plata in rate a apartamentelor.

Ionut Negoita admite ca nu exista o cerere spectaculoasa pe acest segment, mai ales ca exista si varianta de cumparare a unui apartament cu plata in rate, dar ca avand in stoc un numar mare de apartamente, a vrut sa fie sigur ca acopera si acest segment al pietei.

„Avem un numar destul de mic de apartamente scoase la inchiriere, 10-20, am vrut pur si simplu sa acoperim si acest segment al cererii. Nu am fost motivati de venituri”, spune Negoita.

„Sunt si cativa clienti care au inchiriat locuinte, dar majoritatea prefera sa inchirieze in vederea cumpararii”, spune Ionut Negoita, referindu-se la sistemul prin care chiriasii isi rezerva apartamentele pentru a avea prima optiune de cumparare.

In proiectul Greenfield, dezvoltat de Impact, sunt in prezent circa 5 apartamente inchiriate prin sistem „clasic”. Restul celor care au optat pentru chirie se incadreaza in programul CallBuy, de inchiriere cu optiunea de cumparare.

Cererea mica de inchirieri de locuinte noi destinate clasei medii vine si ca urmare a diferentei de pret existente intre piata noua si cea veche. Daca nemobiliate apartamentele noi nu au chirii mult mai mari decat cele vechi, mobiliarea acestora de catre dezvoltator reprezinta o crestere substantiala a chiriei lunare.

Astfel, daca un apartament de 2 camere in Confort City se inchiriaza nemobiliat cu 400 euro, in cazul in care clientul cere mobilier de bucatarie, chiria creste cu 70-80 euro si daca cere ca unitatea sa fie mobilata complet se mai adauga alti 100 euro la chirie.

Si in proiectul Greenfield, dezvoltat de Impact, chiriile variaza in functie de nivelul mobilarii. Chiriile in Greenfield pornesc de la peste 1.500 lei pe luna cu TVA inclus.

Analistii imobiliari considera ca inchirierile „clasice” de locuinte noi sunt doar o solutie temporara, determinata de scaderea vanzarilor, iar numarul locuintelor scoase la inchiriere nu este semnificativ.

„Dezvoltatorii care au locuinte finalizate sunt interesati sa aiba venituri, si deci sa inchirieze catre potentialii cumparatorii in perioadele in care creditele bancare sunt inaccesibile sau foarte scumpe”, explica Florin Nine, directorul de investitii al Regatta.

Cum a evoluat oferta de locuinte noi anul acesta

Stocul de apartamente noi a ajuns la 6.700 unitati la finalul lunii iunie 2009, in crestere cu 42% fata de nivelul inregistrat la finalul anului 2008. Pana la sfarsitul anului vor mai fi livrate, potrivit unui raport Colliers, facut public anterior, 6.200 de unitati.

„Daca insa luam in considerare si un numar de aproximativ 3.500 de apartamente care au fost vandute catre investitori si sunt oferite pe piata pentru revanzare, oferta disponibila de apartamente noi pe piata din Bucuresti ajunge la 11.100 de unitati”, sustin reprezentantii Colliers. Oferta de locuinte este substantial mai mare decat cererea solvabila, avand in vedere ca S1 in Capitala s-au tranzactionat putin peste 500 de unitati locative noi, potrivit aceluiasi studiu.