TURISM, LIFESTYLE

Delta din Bucuresti, in campanie de informare: “O oaza in desertul de beton”

20 septembrie 2013, ora 18:20   | 1 comentariu publicat
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
delta.jpg
Asociatia Salvati Dunarea si Delta a demarat vineri campania de informare si constientizare privind necesitatea infiintarii Parcului Natural Urban Vacaresti, in cadrul proiectului Parcul Natural Vacaresti. O oaza in desertul de beton, realizat in parteneriat cu Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.

Primul eveniment a implicat 60 de elevi si cadre didactice din trei scoli din sectorul 4. Actiunea a inclus un tur tematic al zonei, la care elevi ai claselor a IV-a si a VI-a au participat la trei ateliere educative dedicate ornitologiei, ecologiei si geologiei.

“Parcul Natural Vacaresti si-a primit astazi primii vizitatori, elevi de la trei scoli din cartier. Ne-am bucurat sa oferim o prima lectie deschisa, in natura, micutilor curiosi, aratand astfel autoritatilor una dintre utilitatile locului: aceea de muzeu viu, un loc care, pe langa certa valoare naturala, poate avea si o utilitate activa pentru viata cartierului si a bucurestenilor. Parcul Natural Vacaresti este incepand de astazi o realitate”, a declarat Dan Barbulescu, director rxecutiv al Asociatiei Salvati Dunarea si Delta.

Notiunile despre ornitologie le-au fost prezentate elevilor de Cristian Mihai, specialist ornitolog : “Copiii au fost receptivi, mai ales cei din clasele mai mari. Pe copiii din ziua de azi trebuie sa stii cum sa le captezi atentia. Este foarte important sa fie adusi in natura. Azi a fost o zi buna, am surprins la vanatoare patru soimi ai randunelelor. Principalul motiv pentru care soimii sunt aici se datoreza faptului ca se hranesc cu libelule, iar vremea buna le favorizeaza aparitia pana cel tarziu in noiembrie”.

Despre ecologie si arii strict protejate, Florin Stoican de la asociatia Kogayon, le-a povestit copiilor despre necesitatea si protejarea biodiversitatii: “Suntem intr-o arie urbana si avem posibilitatea de a organiza aici, frecvent, cu eforturi logistice minime, excursii in natura cu copiii. Aici se gasesc colonii spectaculoase de pasari, chiar in mijlocul orasului”.

Lumea insectelor din Delta Vacaresti a fost descrisa de Irinel Popescu, specialist entomolog: “Copiii au fost foarte interesati si pasionati de insectele ce inconjoara Parcul Vacaresti. Ei au putut vedea lacuste, cosasi, viespi, libelule si multi fluturi. Aplicatia practica pe care au facut-o astazi e total diferita de ce ar putea vedea la televizor”.Evenimentele din cadrul proiectului se continua sambata, 21 septembrie, incepand cu ora 9.00, cu o actiune de igienizare a zonei la care vor participa voluntari Let's Do It, Romania!, Politia Locala Sector 4 si Jandarmeria Romana.

Accesul voluntarilor si distribuirea kit-ului de ecologizare se va face prin doua puncte, la intrarea in zona Lacului Vacaresti dinspre soseaua Vitan Barzesti, vis-a-vis de Parcul Auto Vitan si dinspre soseaua Oltenitei, pe strada Savinesti (punct de reper, complex rezidential Jupiter).
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
cetatean nedreptatit a spus:
20/09/2013 23:38
Minciuna, hotie, bataie de joc fata de proprietarii care sunt deposedati abuziv si de democrati; terenul aferent
povestea cu zona mlastinoasa se pare ca nu constituie altceva decit o alta incercare de pacalire a proprietarilor de drept a acestor terenuri care timp de 20 de ani sint supusi la nenumarate abuzuri.Se pare ca sub pretextul zonei mlastinoase se incearca sa se trimita in mod abuziv acesti proprietari la Fondul Proprietatea, pentru ca mai apoi sa infloreasca in zona un alt tun imobiliar eventual sub masca unui parteneriat public-privat. Caci este mult mai simplu sa iei cu japca 200 de hectare decit sa cumperi aceste terenuri de la proprietarii de drept.Nu ar reprezenta altceva decit o alta mare " inginerie financiara" pe care insa romanii au ajuns insa sa le cunoasca destul de bine pe pielea lor: cistiga o mina de asa zisi mari intreprinzatori iar pierderile le suporta milioane de romani.

Acumularii “Lac Vacaresti”, incheiat in anul 2003, intrucat nici una din investitiile preconizate si asumate de
Contractul de concesionare nr.1/2003 .” Nici pana in ziua de azi nu sau terminat procesele cu cel care a incheiat concesionarea pe 49 de ani a zone asa zisa “delta” pe o revedenta de 0,49 centi dolari/mp. in anul 2003 cind "Amenajarea Lac Vacaresti" a fost concesionata abuziv de catre Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile prin contractul nr. 1/2003 unei firme de apartament respectiv "S.C. Royal Romanian Corporation S.A." asociat Tony Michael , pentru realizarea unui asa zis complex cultural sportiv, in care erau prevazute un cartier de vile si hoteluri.Atunci s-a actionat conform principiului potrivit caruia ce nu se doreste a se retroceda catre proprietarii de drept ,in schimb ,este numai bun de concesionat catre asa zisii "baieti destepti" cu o redeventa derizorie de 1.000 mai mica decit pretul pietei pe care STATUL ROMAN NU A INCASAT-O IN NICIODATA PANA ASTAZI - concesionarea a fost si este ilegala deoarece acolo au fost si sunt proprietati si proprietari carora nu le este respectat dreptul la proprietate. Mediu incearca o smecherie – o nationalizare a proprietatilor -
Zona "Acumulare Lac Vacaresti" zona in care citeva sute de proprietari deposedati abuziv de regimul comunist, sint supusi incepind cu anul 1991 la nenumarate abuzuri. Mentionez ca in aceasta zona NU a fost niciodata un lac, doar Nicolae Ceasusescu a dorit in 1988 realizarea unui lac de agrement prin ridicarea unui dig, dar nu a avut niciodata curajul sa semneze vre-un decret sau vre-o concesionare, sau sa exproprieze proprietarii de drept ai acestor terenuri.
Din cauza complexitatii acestui caz, complexitate datorata in principal nenumaratelor abuzuri, proprietarii deschis actiuni de chemare in judecata de revendicare a terenurilor in baza Legilor funciare, (Legea nr.18/1991, Legea 169/1997, Legea nr.1/2000, Legea nr.247/2005) si pe Legea nr.10/2001 . Sunt pe rolul instantelor procese, mai mult de cat atat sunt procese deja judecate si castigate, sunt procese la Strasbourg ), Sunt eliberate si semnate de primari Titluri de Proprietate, procese Verbale de punere in posesie pe vechiul amplasament, ... numai ca proprietarii de drept ai acestor terenuri nu se pot folosi de proprietate si nici nu pot sa-si exercite dreptul de proprietari ai terenurilor ce le apartin de drept. Pe parcursul ultimilor 20 de ani, autoritatile au invocat diferite motive pentru a nu li se retroceda proprietarilor din zona "Amenajare Lac Vacaresti" terenurile ce le apartin de drept. Astfel s-a invocat ca terenurile din zona "Amenajare Lac Vacaresti" au fost expropriate prin decretul nr. 143 din mai 1988 semnat de Nicolae Ceausescu Eroare deoarece acest act normativ a fost numai un decret de incepere a lucrarilor ,si nu unul de expropriere, care are prevazut chiar in continutul sau la art. 16 precizarea ca situatia juridica a terenurilor sa fie reglementata ulterior printr-un alt act normativ In plus norma si spiritul tuturor legilor proprietatii emise dupa 1989 este tocmai acela de a se retroceda imobilele confiscate abuziv in cei 45 de ani de comunism.
Alt motiv invocat este acela ca terenurile din zona "Amenajare Lac Vacaresti" au fost expropriate prin Hotarirea de Guvern nr. 556/1990.Eroare din nou deoarece hotarirea de guvern invocata nu are puterea juridica a unui decret de expropriere fapt stabilit si prin decizia numarul 14 din 31.10.1997 a Curtii de Apel Bucuresti - Sectia IV-a.
PROPRIETARII ACESTOR TERENURI NU MINT SI ASTEAPTA DE 23 DE ANI SA LE FIE RETROCEDATE TERENURILE, IAR DOSARELE CU NOTIFICARILE TRIMISE DE PRIMARIA CAPITALEI PROPRIETARILOR ZAC LA MINISTERUL MEDIULUI DE PESTE 6 ANI –MINISTRA Ronava Plumb promite , si iar promite ca va rezolva si va restituii terenurile proprietarilor de drept.
In plus norma si spiritul tuturor legilor proprietatii emise dupa 1989 este tocmai acela de a se retroceda imobilele confiscate abuziv in cei 45 de ani de comunism.
In realitate, autoritatile refuza in mod nejusificat sa solutioneze notificarile proprietarilor prin care se solicitata restituirea a terenurilor care le-au fost preluate fara titlu valabil
 
KeyJobs - Job-uri premium
Joi, 18 August 2022, 18:39
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter