- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Fercala, seful SIF Transilvania: Am stopat investitiile in turism, este prea riscant

04 Dec, 16:07 • cristina.mihai
Mihai Fercala (foto), presedintele SIF Transilvania, si desemnat de catre DailyBusiness.ro unul dintre cei mai influenti oameni din turismul romanesc, a declarat ca nu mai are in plan noi investitii in sectorul de turism, domeniu care acopera circa 25% din portofoliul societatii, pentru ca este un domeniu cu un grad de risc prea mare. Banii SIF Transilvania urmeaza sa fie investiti, potrivit lui Fercala, pe piata de capital, cea financiar-bancara si industriala.
Fercala, seful SIF Transilvania: Am stopat investitiile in turism, este prea riscant

In turism, activele devin rentabile pe o perioada mult mai lunga decat in alte domenii, spune Fercala, care a marturisit ca desi toate societatile turistice din portofoliu vor fi profitabile si in 2009, profitul este la 10-15% din nivelul din 2008.

„Daca nu as fi avut acest domeniu in portofoliu, nu as fi investit niciodata. Nu pot arunca peste bord acest segment, este profitabil, dar nu la nivelul la care speram. Totusi roata se invarte”, a mai spus Fercala.

Presedintele SIF a spus ca proiectele de modernizare incepute la unele din hotelurile din portofoliu vor fi continuate, printre acestea numarandu-se un complex de agrement la Baile Felix in Oradea si renovarea hotelului Oltul din Tusnad.

Mihai Fercala a precizat pentru DailyBusiness.ro ca modernizarile care sunt acum in lucru valoreaza in total circa 75 mil. euro.

Printre investitiile de modernizare se mai numara si cele ale hotelului Caprioara din Covasna si Orizontul din Predeal. Pe litoral, SIF Transilvania, mai are in plan sa reabiliteze hotelul Narcis din Saturn, dar in acelasi timp are de gand sa si vanda din activele de pe litoral. „Nu vrem sa mai avem hoteluri de 1-3 stele pe litoral”, a declarat Fercala.

„Criza a afectat cel mai mult segmentul de 4 si 5 stele, exceptie facand poate Bucurestiul, care in opinia mea inca nu are suficiente unitati de cazare”, a declarat Fercala, adaugand ca unitatile hoteliere de 4 si 5 stele pe care le are in portofoliu au inregistrat scaderi pana la 40-50% ale gradului de ocupare.