TURISM

Fercala, seful SIF Transilvania: Am stopat investitiile in turism, este prea riscant

04 decembrie 2009, ora 16:07, autor(i): Cristina Mihai   | 1 comentariu publicat
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
fercala1.jpgmedie.jpg
Mihai Fercala (foto), presedintele SIF Transilvania, si desemnat de catre DailyBusiness.ro unul dintre cei mai influenti oameni din turismul romanesc, a declarat ca nu mai are in plan noi investitii in sectorul de turism, domeniu care acopera circa 25% din portofoliul societatii, pentru ca este un domeniu cu un grad de risc prea mare. Banii SIF Transilvania urmeaza sa fie investiti, potrivit lui Fercala, pe piata de capital, cea financiar-bancara si industriala.
In turism, activele devin rentabile pe o perioada mult mai lunga decat in alte domenii, spune Fercala, care a marturisit ca desi toate societatile turistice din portofoliu vor fi profitabile si in 2009, profitul este la 10-15% din nivelul din 2008.

"Daca nu as fi avut acest domeniu in portofoliu, nu as fi investit niciodata. Nu pot arunca peste bord acest segment, este profitabil, dar nu la nivelul la care speram. Totusi roata se invarte", a mai spus Fercala.

Presedintele SIF a spus ca proiectele de modernizare incepute la unele din hotelurile din portofoliu vor fi continuate, printre acestea numarandu-se un complex de agrement la Baile Felix in Oradea si renovarea hotelului Oltul din Tusnad.Mihai Fercala a precizat pentru DailyBusiness.ro ca modernizarile care sunt acum in lucru valoreaza in total circa 75 mil. euro.

Printre investitiile de modernizare se mai numara si cele ale hotelului Caprioara din Covasna si Orizontul din Predeal. Pe litoral, SIF Transilvania, mai are in plan sa reabiliteze hotelul Narcis din Saturn, dar in acelasi timp are de gand sa si vanda din activele de pe litoral. "Nu vrem sa mai avem hoteluri de 1-3 stele pe litoral", a declarat Fercala.

"Criza a afectat cel mai mult segmentul de 4 si 5 stele, exceptie facand poate Bucurestiul, care in opinia mea inca nu are suficiente unitati de cazare", a declarat Fercala, adaugand ca unitatile hoteliere de 4 si 5 stele pe care le are in portofoliu au inregistrat scaderi pana la 40-50% ale gradului de ocupare.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Looser Analyst a spus:
04/12/2009 20:01
Riscul descris mai sus ca ridicat, poate fi redus, pentru a eficientiza cele 25% din portofoliu, respectiv unitatile turistice.

Metoda nu este la prima vedere una economica, dar SIF Transilvania isi poate aduce contributia.
Pentru a creste profitul, ceea ce toti managerii isi doresc, trebuie atrasi clienti in unitatile turistice ale SIF, dupa specific.

In cca. 4 - 5 ani se prognoza de catre dl. Fercala un boom al turismului balneoclimateric. Deci trebuie sa reanalizam si sa avem incredere in acest sector.
Exista riscuri mari, insa, care trebuie reduse.

1. Serviciile interioare unitatilor trebuie sa fie ireprosabile si la preturi competitive.
2. Mediul extern unitatilor hoteliere SIF, din tara unde este localizata unitatea, trebuie sa fie " prietenos".
3. SIF Transilvania trebuie sa accepte un sistem de rating pentru personal, de la "vladica la opinca".

Cele trei conditii trebuie indeplinite simultan. SIF Translvania trebuie sa construiasca si sa consolideze toti factorii, daca nu, poate vinde integral portofoliul detinut in ospitalitate si sa cumpere actiuni acolo unde 1+2+3 functioneaza, de ex. in Austria.

Pentru pct. 1 trebuie investit in dezvoltarea spiritului comunitatii, altul decat pe baze politice si in scolarizare.
Ar fi o solutie ca in lipsa personlului sa implementam robotzi pentru serviciile medicale, curatenie si de servire a mesei. Japonia face asta. Este de preferat, ca sa nu-i mixam pe romanii pe cale de disparitie, cu asiatici ieftini. Este si un gest de patriotism.

Pentru punctul 2 trebuie investit in celule industriale tehnice, alimentare si agricultura care sa furnizeze bunurile necesare unitatilor hoteliere si sa intareasca bunastarea comunitatilor unde acestea functioneaza.

Pentru punctul 3 va recomandam sa deveniti membrii TripAdvisor.

Nu stim daca aceste concepte exista in gandirea manageriala a SIF Transilvania, dar suntem optimisti, desi afacerile stim ca nu se fac cu sufletul.

Pentru unitatile de 4-5 stele solutia este implementarea unui management performant care sa atraga clienti si clasa business si inevitabil dezvoltarea industriei brasovene ( de ex: sisteme de incalzire alternative, robotzi industriali, agricoli si casnici, furnizori de componente si service pentru robotzi). 
KeyJobs - Job-uri premium
Luni, 21 Septembrie 2020, 18:32
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter