- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Cat costa o stea la hotelurile din Capitala

23 Jun, 00:01 • cristina.mihai
Investitiile pe camera pentru constructia hotelurilor din Capitala pornesc de la 25.000-30.000 euro pentru categoria 2 stele si ajung la 200.000 de euro pe camera pentru hotelurile de 5 stele.
Cat costa o stea la hotelurile din Capitala

Pentru hotelurile de trei stele, investitia minima pe camera se ridica la circa 70.000 euro, iar in cazul hotelurilor de 4-5 stele aceasta se ridica la minim 100.000 euro. Aceste cifre nu iau in calcul si ponderea terenului, a spus Daniel Vasilescu, presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc, pentru DailyBusiness.

Vasilescu a precizat ca valoarea investitiei depinde si de dotarile, suprafetele sau standardele pe care un lant hotelier international le impune.

Astfel, in cazul unui hotel de 5 stele al grupului Marriott investitia pe camera ajunge in general la 200.000 euro.

O investitie similara este derulata si de compania hoteliera Continental care renoveaza hotelul Continental de 5 stele din Capitala cu peste 185.000 euro pe camera.

De asemenea, compania hoteliera Continental va investi circa 28-33.000 euro pe camera in cazul hotelurilor de 2 stele ale grupului.

„Investitia per camera din domeniul hotelier este bulversata de dinamica preturilor terenurilor din ultimii ani, in functie de amplasare acestea putand costa de la 200 euro pe mp la 2.000 euro mp, ceea ce mareste investitia pe camera cu 10%, pana la 100%”, a precizat Vasilescu.

In general, ponderea terenului in investitia per camera este mai mare in cazul hotelurilor de 4 si 5 stele, care sunt amplasate in zone centrale.

Pe langa zonele centrale, hotelurile de 4-5 stele sunt, in general, construite in zone cu centre de birouri.

„Pe segmentul de 2-3 stele amplasarea este mai diversificata pentru ca sunt multe hoteluri vechi care au fost renovate si care sunt amplasate in zone centrale, dar carora constructia initiala nu le permite sa treaca pe 4-5 stele, pentru ca proiectarea initiala nu permite marirea suprafetelor camerelor „, a spus Vasilescu.

Pentru noile dezvoltari de hoteluri de 2-3 stele se aleg de obicei zone aglomerate, dar care sa nu fie centrale, pentru ca acestea trebuie sa ofere tarife mai mici si acces la mijloacele de transport in comun, a explicat, anterior, intr-un interviu acordat DailyBusiness, Radu Enache, presedintele Continental Hotels.

In ceea ce priveste segmentul hotelurilor de 1 stea, potrivit lui Vasilescu, nu exista cerere pentru cazare in astfel de hoteluri, asa ca acest sector nu atrage investitii.

Printre hotelurile de o stea din Capitala se numara hotel Carpati, hotel Bucegi sau hotel Stere.