- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Vremea extrema schimba strategia pe litoral: din 2008, varf de sezon in luna mai

10 Aug, 00:01 • Redactia DailyBusiness
Canicula, furtunile si inundatiile au determinat operatorii din turism sa regandeasca oferta de servicii: incepand de anul viitor, litoralul romanesc va inregistra varfuri ale cererii in lunile mai, iunie si septembrie, estimeaza ei.
Vremea extrema schimba strategia pe litoral: din 2008, varf de sezon in luna mai

Hotelierii si agentiile de turism privesc cu ingrijorare fenomenele meteo extreme de pe litoral. Inundatiile din ultimele zile din Eforie Nord si Sud, distrugerea plajei din Venus si celelalte consecinte ale ploilor torentiale si vantului puternic din aceasta saptamana au pus pe ganduri operatorii din turism. Conform IPJ Constanta, peste 8.000 de turisti au parasit in aceste zile litoralul, din cauza vremii nefavorabile.

„Ne asteptam ca, in urmatoarele doua saptamani, sa inregistram o scadere a numarului turistilor, de pana la 20%, pe segmentul de weekend in special, acolo unde decizia de a veni pe litoral nu este constransa de un pachet de servicii deja platit”, declara, pentru DailyBusiness, Daniel Vasilescu, presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc.

„In rest insa, hotelierii nu vor fi afectati prea mult, pentru ca exista contracte ferme de turism, si nu am inregistrat, cel putin pana acum, anunturi de renuntare la serviciile turistice”, a mai spus Vasilescu.

[quote= Daniel Vasilescu, presedinte FPTR]Deja, din cauza caniculei, pe plaja nu poti sta mai mult de 2 ore. Trebuie sa ii oferi turistului alternativa, alta decat de a merge in camera sa se uite la televizor sau a manca la restaurant[/quote]
Presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, Dragos Anastasiu, estimeaza ca sezonul estival din acest an, cel mai bun din ultimii 10 ani, nu va fi influentat de manifestarile extreme ale vremii.

„Pana in prezent, nu am primit semnale ca vremea va influenta oferta turistica de pe litoral. Agentiile de turism nu au comunicat nicio modificare privind numarul turistilor pentru perioada urmatoare. Serviciile au fost contractate si nu cred ca romanii vor fi influentati de o ploaie, fie ea si torentiala”, a declarat, pentru DailyBusiness, Anastasiu.

Vasilescu: Trebuie sa ne regandim concediile

Incepand de anul viitor, sezonul estival va incepe, obligatoriu, la 1 mai, poate chiar mai devreme. Patronii hotelurilor de pe litoral, au decis sa se intalneasca in septembrie si sa stabileasca o strategie comuna, menita a atrage turistii spre lunile mai, iunie si septembrie.

„Va trebui sa facem in asa fel incat sa deschidem toti sezonul la 1 mai si sa oferim servicii ca in varf de sezon”, spune Vasilescu.

„In plus, trebuie sa convingem romanii sa isi ia concediile ceva mai devreme, si sa renunte la traditionalul concediu de la sfarsitul lui iulie si inceputul lui august. Nu cred ca ne va fi foarte greu, avand in vedere ca si in acest an, si anul trecut, in varf de sezon am avut vreme rea, iar in rest a fost cald si frumos”, a mai spus presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc.

Asociatiile din turism merg pe aceeasi idee si promit, pentru sezonul estival viitor, pachete speciale pentru noile varfuri de sezon.

„Sa iti iei concediu in mai-iunie, dar mai ales septembrie, va fi avantajos. Vremea va fi buna, preturile mai mici. Practic, trebuie sa extindem sezonul estival la 5 luni”, considera presedintele ANAT.

Pachete de servicii speciale pentru Litoral 2008

Operatorii din turism se gandesc ca, de anul viitor, sa includa in pachetele turistice de pe litoral, si servicii adiacente, de la excursii in zone de interes, la participari la diverse evenimente, socio-cultural-sportive.

Dragos Anastasiu spune ca turistii romani trebuie sa invete sa vada si altceva decat plaja si soare, pe litoral, iar operatorii sa dezvolte paleta de distractii.

„Se poate merge in Delta, in muntii Dobrogei, la podgoriile de la Murtfatlar, in Bulgaria, la Albena, pentru ca este aproape, se pot vizita muzeele din Constanta. Apoi, se pot organiza diverse evenimente, de la cele sportive la concerte, manifestari educative, in asa fel incat sa poti scoate turistul de pe plaja, iar daca este urat afara, sa nu isi faca bagajele si sa plece acasa”, a explicat Anastasiu.

Patronii hotelurilor de pe litoral pregatesc deja ofertele pentru 2008, ce vor include, de cele mai multe ori in mod gratuit, astfel de servicii.

„Cu vremea nu te poti juca si, mai ales, nu o poti anticipa. Deja, din cauza caniculei, pe plaja nu poti sta mai mult de 2 ore. Trebuie sa ii oferi turistului alternativa, alta decat de a merge in camera sa se uite la televizor sau a manca la restaurant”, considera Daniel Vasilescu.

Puterea de cumparare in crestere a adus turistii pe litoral

In ciuda problemelor legate de vreme, de preturile piperate si calitatea uneori indoielnica a serviciilor turistice, turistii romani au venit in acest an la mare in numar mai mare decat in anii trecuti.

Ministrul turismului, Ovidiu Silaghi, a declarat joi, intr-o conferinta de presa, ca „este cel mai bun sezon din anul 1990 si pana in prezent. In timpul saptamanii, gradul de ocupare este de 80%, in timp ce in weekend depaseste 110%, luand in calcul si ofertele de cazare la negru”.

Numarul turistilor inregistrati in structurile de primire in primul semestru al anului a crescut cu 14,9% fata de aceeasi perioada a anului trecut, insumand aproape 3 milioane.

Dintre acestia, 76,9% au fost romani, in timp ce turistii straini au detinut un procent de 23,1%, la un nivel similar celui inregistrat anul trecut.