- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Erste: Economia Romaniei beneficiaza de cele mai bune perspective economice din ECE, in urmatoarele 6 luni

16 Dec, 15:12 • Redactia DailyBusiness
Perceptia expertilor financiari privind evolutia economiei autohtone in urmatoarele sase luni s-a imbunatatit in decembrie, Romania devenind tara cu cele mai bune perspective din Europa Centrala si de Est (ECE), potrivit unui sondaj efectuat de institutul ZEW si grupul austriac Erste.
Erste: Economia Romaniei beneficiaza de cele mai bune perspective economice din ECE, in urmatoarele 6 luni

Astfel, indicele ZEW privind asteptarile analistilor pentru economia Romaniei a crescut cu 8,8 puncte in decembrie, fata de noiembrie, la 40,4 puncte, relateaza Mediafax.

Pentru Europa Centrala si de Est, indicele a scazut cu 8,7 puncte, pana la 22,7 puncte, indicand o evaluare mai precauta a expertilor financiari consultati.

In functie de perspective, Romania este urmata de Slovacia (33,3 puncte), Croatia (26,8 puncte) si Polonia (26,2 puncte).

Cu toate acestea, starea actuala a economiei Romaniei este evaluata ca fiind printre cele mai slabe din regiune, deci indicele aferent a consemnat o imbunatatire de patru puncte, ajungand la -48,7 puncte.

Romania a facut astfel schimb de locuri cu Ungaria (-53,1 puncte), care a preluat ultima pozitie, dupa o scadere cu 12,1 puncte.

La nivelul ECE, indicele situatiei economice curente a urcat cu 5,3 puncte la 22 de puncte.

Totodata, indicatorul evolutiei leului in raport cu euro in urmatoarele sase luni s-a imbunatatit cu 11,2 puncte, ajungand la 22,5 puncte.

Perspective mai bune au doar zlotul polonez (61 puncte) si coroana ceha (54,2), in timp ce asteptari mai slabe exista in privinta lirei turcesti (19,2), kunei croate (14) si forintului ungar (-2,2).

Sondajul, la care au participat 85 de experti financiari, include Croatia, Ungaria, Polonia, Romania, Slovacia si Turcia.